Handrem vastgevroren? Zo los je het op!

30 September 2022
Handrem vastgevroren? Zo los je het op!

Het is hartje winter, u wilt net wegrijden en u komt erachter dat de handrem vastgevroren is. Erg vervelend natuurlijk! Gelukkig zijn er verschillende dingen die u kunt proberen om zelf de handrem te ontdooien. In deze blog leggen we graag uit wat precies de oorzaak van een bevroren handrem is, wat u moet doen als dit gebeurt en hoe u dit probleem kunt voorkomen!

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Hoe werkt de handrem?

De handrem zorgt ervoor dat uw auto niet voor- of achteruit kan rollen. Dit is handig voor als u bijvoorbeeld op een helling staat of de auto parkeert. Het heet daarom ook wel een parkeerrem. De handrem is te bedienen met de hendel die tussen de bestuurders- en passagiersstoel zit. Tegenwoordig beschikken veel auto’s echter over een elektrische parkeerrem. De hendel is dan vaak vervangen door een knopje in het dashboard of in de armsteun, waarmee u de handrem inschakelt. Dit systeem werkt dus iets anders dan bij auto’s met een handrem.

De  handremkabels zitten tussen de hendel en de achterwielen in. Het aantrekken van de handremhendel zorgt voor spanning op deze kabels. Door deze spanning wordt er een klem aangetrokken die de  remblokken tegen de remschijven aandrukt. Bij auto’s met een trommelrem worden de remschoenen tegen de remtrommel aangeduwd. Hierdoor blokkeren de achterwielen en kan de auto niet gaan rollen.

Bij een elektrische handrem of EPB (Electronic Parking Brake) wordt de handrem bediend door een knop in het dashboard in plaats van hendel. Over het algemeen is dit elektrische remsysteem alleen te vinden bij auto’s met schijfremmen en niet bij auto’s met trommelremmen.  De handremkabels zijn bij de EPB een stuk korter. Met de handremknop worden de kabels strakgetrokken door spindels en tandwielen. Er zijn ook auto’s die een motortje op de remmen hebben gemonteerd. Deze motor zorgt ervoor dat de remklauw de remschijf vastgrijpt om zo de wielen te blokkeren. 

Een veelvoorkomend probleem van de handrem, is dat deze vast kan vriezen in de winter. De oorzaak en oplossing leest u verderop in deze blog!

Wat te doen bij een vastgevroren handrem?

Het is natuurlijk erg vervelend als uw handrem vastgevroren is. Over het algemeen is de beste oplossing het (laten) ontdooien van de kabels. Moet u toch echt snel de auto gebruiken dan zijn er toch een aantal mogelijkheden die u kunt proberen om de handremkabel te ontdooien. 

1. Handrem lostrekken

Als eerst kunt u proberen om de handrem te ontgrendelen. U kunt de handrem strakker proberen aan te trekken. Soms is het nodig de hendel een paar keer aan te trekken. Hierdoor ontstaat er beweging in het remsysteem, wat ervoor zorgt dat de bevroren handrem losschiet.

2. Auto stationair laten draaien

Als u de tijd ervoor heeft, kunt u er ook voor kiezen om de auto stationair te laten draaien. Dat wil zeggen dat u de  motor laat draaien terwijl de auto stilstaat. De draaiende motor zorgt voor trillingen en warmte. Dit kan ervoor zorgen dat de handremkabels ontdooien. Daarnaast kunt u nog proberen de open ruimtes aan de onderkant van de auto te blokkeren met bijvoorbeeld sneeuw of karton. Hierdoor creëert u een “afgedichte ruimte” onder de auto. Doe dit alleen aan de zijkanten van de auto. Door het afsluiten van de zijkanten, ontsnapt er minder warme lucht waardoor er een warme luchtstroom ontstaat van de voor- naar de achterkant van de auto. De handremkabels die zich aan de achterkant van de auto bevinden, worden op deze manier ontdooit.

3. Warmte opwekken

Lukt het niet om de handremkabels te ontdooien door de auto stationair te laten draaien? Dan kunt u ook nog extra warmte opwekken. Door het  gaspedaal licht in te trappen zal de warmte stijgen. Dit zorgt ervoor dat de ventilator van de motor sneller gaat draaien en er meer warme lucht onder de auto wordt geblazen. Houd er rekening mee dat niet bij alle auto’s de ventilator sneller gaat draaien door een hoger toerental. Tegenwoordig beschikken veel auto’s over een elektrische ventilator in plaats van een mechanische. Dit zijn voornamelijk auto’s met een voorwielaandrijving. Hierdoor wordt de ventilator niet meer beïnvloed door het toerental van de auto, maar door de temperatuur van de  koelvloeistof.

4. Handremkabels ontdooien met föhn

U kunt ook proberen de handremkabels te ontdooien met een föhn. U vindt de kabels onder de auto. Meestal zijn de kabels moeilijk te vinden, omdat ze ongeveer 1 cm dik zijn. Ga op uw rug naast de auto liggen en schijn met een zaklamp onder de auto. De remkabels lopen van de twee achter wielen in een V-vorm naar de voorkant. Zorg ervoor dat u ook de remblokken verwarmt. U vindt de remblokken achter de velgen van het wiel. Met de föhn kunt u door de spaken van de velgen de remmen verwarmen. Als dit niet lukt, kunt u de rem via de achterkant van het wiel proberen te verwarmen.

5. Auto laten staan

Als laatst kunt u, als dit mogelijk is, de auto laten staan. Haal de auto van de handrem af en zet hem in de eerste versnelling. Gedurende de dag ontdooien de kabels vanzelf. Ga nooit rijden als de handremkabels nog bevroren zijn! Hierdoor kunt u de achterste remmen ernstig beschadigen. Ook als het maar een korte afstand is.

Oorzaak van een bevroren handrem

De handremkabels zijn gemaakt van rubber en kunnen op den duur gaan slijten. Het rubber droogt uit waardoor er scheuren kunnen ontstaan. In de winter kan dit problemen opleveren. Door (natte) sneeuw en regen kan er water in de scheuren van de kabels terechtkomen. Wanneer het dan ook nog gaat vriezen in de avond of nacht, dan belemmert dit het  remsysteem. De kabels kunnen niet meer door hun huls glijden, waardoor u de handrem niet meer van de wielen af kunt halen. 

Auto’s met een elektrische handrem hebben een kleine kans op een bevroren handrem. De kabels bij een EPB-systeem zijn namelijk een stuk korter, waardoor de kans op bevriezing vrij klein is. Bij auto’s die gebruik maken van een motortje kan de handrem niet vastvriezen.

Hoe voorkomt u een bevroren handrem?

Een bevroren handrem is eenvoudig te voorkomen. Wanneer de temperatuur onder het vriespunt daalt, is het verstandig de handrem niet te gebruiken. Door uw auto in de eerste versnelling te zetten, voorkomt u dat de auto gaat rollen. Daarnaast kan de handrem op deze manier niet vastvriezen. Denk erom dat u bij het starten van de auto eerst de koppeling intrapt. Doet u dit niet, dan schiet de auto een stuk naar voren tijdens het starten. Auto’s die gebruikmaken van een elektrische handrem, kunnen dit niet. Er zijn wel manieren om dit elektrische systeem uit te zetten. Hiervoor kunt u het instructieboek van uw auto raadplegen. Houd er rekening mee dat het enige technische kennis vergt. Daarnaast heeft u andere middelen nodig om voorkomen dat uw auto gaat rollen.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook: 

Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden