Fietsendrager kopen? Hier moet je op letten!

02 Juni 2020
Fietsendrager kopen? Hier moet je op letten!

De zomervakantie staat weer voor de deur: dé tijd om eropuit te gaan met de fiets. Bent u van plan om deze zomer wat dichter bij huis te blijven, of gaat u toch met de auto weg binnen Europa? Dan wilt u natuurlijk uw eigen fiets mee! Om uw fiets mee te nemen heeft u een goede  fietsdrager nodig. In deze blog bespreken wij alle opties om u te helpen de beste fietsdrager te vinden. Fietsendragers zijn er in alle soorten en maten. Zo zijn er  fietsendragers voor op de trekhaak of voor op het dak en  zelfs fietsdragers die u aan de  kofferklep monteert. Ook kan u kiezen hoeveel fietsen u wilt vervoeren, zo zijn er fietsdragers voor 1 of 2 fietsen, maar ook fietsdragers voor maar liefst 4 fietsen. Ook is er een verschil in fietsdragers voor elektrische fietsen versus gewone fietsen. Meer dan genoeg om uit te zoeken dus.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Fietsdrager op trekhaak   

De meest voorkomende fietsdragers zijn die op trekhaak. Dit is vaak de duurdere variant, maar ook de meest praktische. De  trekhaak van de auto kan namelijk het meeste gewicht dragen. Als u voornamelijk zware (elektrische) fietsen of meerdere fietsen wilt vervoeren, dan kunt u het beste kiezen voor een fietsdrager op trekhaak. Het is wel belangrijk dat u het draaggewicht van de fietsdrager en de kogeldruk van de trekhaak controleert. De kogeldruk vindt u op het typeplaatje van de trekhaak en is het maximale draaggewicht van de trekhaak in kilogram.

Het grootste voordeel aan de fietsendrager op trekhaak is het gebruiksgemak. Tegenwoordig beschikken vrijwel alle trekhaak fietsdragers over een montagesysteem waarmee u het gemakkelijk monteert. Als de drager eenmaal bevestigd is, dan tilt u de fiets zo op de drager. Als u moeite heeft met zwaar tillen, kunt u er een  oprijgoot bij bestellen. Hiermee rijdt u de fiets zo op de drager. 

Fietsdragers op trekhaak hebben als nadeel dat de kofferbak soms niet meer open kan nadat de drager op de trekhaak is bevestigd. Daarom zijn er speciale kantelbare fietsdragers op de markt. De kantelfunctie biedt de mogelijkheid om met de hand of voet de fietsdrager naar voren te kantelen. Zo kunt u eenvoudig bij de kofferbak, zelfs als de fietsen al op de drager zijn gemonteerd!

Heeft uw auto geen trekhaak, maar wilt u wel een fietsendrager op trekhaak?  Dan kunt u ervoor kiezen om zelf een trekhaak aan te schaffen en te monteren. Een ander alternatief is om een fietsdrager voor op het dak of aan de kofferklep te kopen. Meer informatie over deze varianten leest u hieronder.

Fietsdrager dak 

De dak fietsendrager is vaak goedkoper dan één voor op de trekhaak. Voor deze variant heeft u echter wel  dakdragers nodig om de fietsdrager op te monteren. Uiteraard kunt u ook deze bij Winparts eenvoudig op kenteken bestellen. Een groot voordeel aan een dak fietsendrager is dat u zelf kunt bepalen hoeveel u op het dak monteert. U bestelt deze fietsendragers namelijk per stuk. Het monteren van de fietsdrager en de fietsen is echter wel lastiger dan bij een fietsdrager op trekhaak, omdat u de fietsen veel hoger moet tillen.  

Een nadeel is dat een dak fietsdrager niet geschikt is voor elektrische fietsen, hier zijn elektrische fietsen te zwaar voor. Dak fietsendragers zijn geschikt voor het vervoeren van lichte fietsen zoals racefietsen. Ze mogen vaak maar 15 tot 17 kilo per stuk wegen, e-bikes wegen algauw 25 kg per stuk. Een ander nadeel is dat uw auto meer brandstof verbruikt door de verhoogde luchtweerstand van de fietsen. Ook moet u er rekening mee houden dat de totale hoogte van uw auto is toegenomen en u dus niet alle parkeergarages in kunt rijden.

Beschikt u over een (race)fiets met een carbon frame? Daar bent u natuurlijk zuinig op. Bij veel fietsdragers moet u echter de fiets aan het frame monteren. Veel fietsendragers zijn hierdoor automatisch minder geschikt voor carbon fietsen.

Fietsendrager achterklep       

De fietsendrager voor de achterklep is gemaakt voor het vervoeren van fietsen op de achterkant van auto’s zonder trekhaak. Het grote voordeel van deze variant is dat u geen extra’s nodig bent, dus geen trekhaak of dakdragers, de kofferklep is voldoende. Er zijn twee varianten, één die gebruik maakt van een wielgoot waar u de fietsen inzet en één waarbij het fietsframe aan twee armen wordt gemonteerd.

Een fietsdrager voor de achterklep monteert u eenvoudig met een klemsysteem aan uw kofferklep. Bij de meeste monteert u twee bevestigingen aan de bovenkant van de achterklep en twee aan de onderkant van de achterklep. Controleer hierbij wel goed of de fietsdrager geschikt is voor uw achterklep. Als uw achterklep geheel van glas is, is deze mogelijk niet geschikt.

Fietsendragers voor de achterklep zijn beschikbaar voor 1 tot 3 fietsen. Houd er hierbij rekening mee dat het gewicht van de fietsen vaak maar 10 tot 15 kg mag zijn. Deze variant is dus niet geschikt voor het vervoeren van meerdere zware (elektrische) fietsen. Dit komt omdat een kofferklep niet zoveel gewicht kan dragen als een trekhaak.

Fietsdrager voor elektrische fietsen

Elektrische fietsen of e-bikes worden steeds populairder. Voor het
vervoeren van een elektrische fiets is het belangrijk dat de fietsendrager voldoende gewicht kan dragen. Over het algemeen is alleen de fietsdrager op trekhaak geschikt voor e-bikes, omdat fietsdragers op dak of aan de kofferklep een lager draagvermogen hebben.

Bij de fietsdrager op trekhaak is het wel belangrijk dat u rekening houdt met de maximale kogeldruk van uw trekhaak. Veel fietsdragers die geschikt zijn voor elektrische fietsen hebben een maximaal draaggewicht van 60 kg. Dit betekent dat u maximaal 2 elektrische fietsen kunt vervoeren.

7- of 13-polige stekker?

Bij aanschaf van een fietsendrager is het verstandig om goed te letten op de elektrische aansluiting van de auto. De aansluiting zal een 7- of 13-polige stekker zijn. Het is belangrijk dat de fietsendrager op deze aansluiting past, zodat alle lichten correct werken. Wanneer u een fietsdrager op het oog heeft met bijvoorbeeld een 13-polige stekker en uw auto heeft een 7-polige stekker, dan kunt u twee dingen doen. U kunt zoeken naar een fietsdrager die geschikt is voor de stekkeraansluiting van uw auto, of een   verloopstekker bestellen van 7- naar 13-polig of vice versa.

Met een verloopstekker zet u eenvoudig de aansluiting om. Het verschil tussen een 7- en 13-polige stekker is dat een 7-polige fietsendrager beschikt over achter-, knipper- en remverlichting. Een 13-polige fietsendrager heeft daarnaast nog mist- en achteruitrijverlichting.

Kooptips fietsendragers

  • Bedenk van tevoren hoeveel fietsen u wilt vervoeren, een aantal fietsendragers valt dan direct af. 

  • Bepaal welk soort fietsen u wilt vervoeren. Sommige fietsdragers zijn namelijk niet geschikt voor zware (elektrische) fietsen of voor fietsen met brede banden zoals mountainbikes. 

  • Het is belangrijk dat de bandengoot van de fietsendrager breed genoeg is voor de banden van uw fiets. Vooral mountainbikes hebben vaak bredere banden. 

  • Koopt u een fietsdrager voor op de trekhaak? Controleer dan de maximale kogeldruk van de trekhaak. 

  • Wilt u graag dat de kofferbak van uw auto beschikbaar blijft? Kijk dan naar een fietsendrager op trekhaak met kantelfunctie of kies een dak fietsdrager. 

  • Controleer of uw auto een 7 of 13-polige stekker heeft. De fietsdrager moet passen bij de stekkeraansluiting van uw auto, of u heeft een verloopstekker nodig. 

  • Er zijn veel accessoires voor fietsendragers beschikbaar. Met een oprijgoot kunt u eenvoudig uw fiets op de trekhaak fietsendrager rijden. Ook zijn er handige  opbergtassen en fietshoezen beschikbaar om uw fietsen en fietsdrager te beschermen. 

  • Bij ons kunt u ook een aantal complete fietsendrager pakketten kopen. Dit pakket is voorzien met een oprijgoot, extra spanbanden en een gratis fietspomp voor een extra voordelig prijs.

De beste fietsdragers volgens ons

Bij Winparts heeft u een ruime keuze in fietsdragers van verschillende
topmerken zoals Hapro, Pro User, Twinny Load en Bosal. Daarom hebben wij een aantal fietsendragers uitgelicht die volgens ons de beste fietsendragers zijn!

De  Pro User Amber 1 is zeer geschikt voor het vervoeren van 1 fiets. Hij heeft een draaggewicht van 30 kilo, hierdoor is hij ook geschikt voor een elektrische fiets. Het voordeel van de Amber 1 is dat deze fietsdrager zelf maar 9,5 kilo weegt. Deze lichte fietsdrager is daarom gemakkelijk te vertillen en dus ook eenvoudig op de trekhaak te monteren. De Pro User Amber is ook verkrijgbaar voor   23 en 4 fietsen.

Op zoek naar een voordelige, maar kwalitatief zeer goede fietsendrager? Dan is de  Hapro Atlas 2 Blue ideaal. Deze fietsendrager van Hapro heeft een draaggewicht van 50 kg en is dus geschikt voor het vervoeren van 2 (lichtere) elektrische fietsen. De Hapro Atlas 2 Blue is ook al eens verkozen tot beste koop volgens de ANWB. De Atlas 2 is zowel inklapbaar als kantelbaar, een zeer praktische fietsendrager dus. 

De  Bosal Tourer E-bike II is een voordelige fietsendrager die speciaal ontworpen is voor elektrische fietsen. Met een laadvermogen van 60kg kunt u er makkelijk (zwaardere) 2 elektrische fietsen op kwijt. Deze fietsendrager beschikt voor een multifunctionele 13/ 7 polige stekker en daardoor geschikt voor de stekkeraansluiting van iedere auto.

Een van de betere fietsendragers voor aan de kofferklep is de Peruzzo Cruiser Delux. Deze is geschikt voor maar liefst 3 fietsen en is eenvoudig aan de kofferklep te bevestigen, u heeft voor deze fietsendrager dus geen trekhaak nodig! Deze kofferklep fietsdrager kan maar liefst 45 kg tillen.

De beste fietsendrager voor op het dak is volgens ons de  Hapro Giro Luxe. De Hapro Giro dak fietsdrager heeft een draaggewicht van 17 kg. De fietsen kunnen eenvoudig met het doordachte Fit-Lock systeem worden bevestigd en de drager is na gebruik eenvoudig in te klappen.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Anderen bekeken ook

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden