Fietsendrager kopen? Hier moet je op letten!

02 Juni 2020
Fietsendrager kopen? Hier moet je op letten!

De zomervakantie staat weer voor de deur: de tijd om erop uit te gaan met de fiets. Van plan om deze zomer wat dichter bij huis te blijven of toch erop uit binnen Europa met de auto? Dan wilt u natuurlijk uw eigen fiets mee! Om uw fiets mee te kunnen nemen heeft u uiteraard een goede  fietsdrager nodig. Geen zin om uit te zoeken welke de beste fietsdrager is? Geen probleem, in deze blog bespreken wij alle opties om u te helpen om de beste fietsdrager te vinden. Fietsendragers zijn er natuurlijk in alle soorten en maten. Zo zijn er  fietsendragers voor op de trekhaak of voor op het dak. Er zijn zelfs een aantal fietsendragers die aan de  kofferklep gemonteerd kunnen worden. Ook heeft u een keuze in het aantal fietsen dat u wilt vervoeren. Er zijn fietsdragers voor 1 of 2 fietsen, maar ook fietsdragers voor maar liefst 4 fietsen. Ook is er een verschil in fietsdragers voor elektrische fietsen versus gewone fietsen. Meer dan genoeg om uit te zoeken dus.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Fietsdrager op trekhaak   

De meest voorkomende fietsdragers zijn de fietsendrager op trekhaak. Dit is vaak een duurdere variant, maar ook zeker de meest praktische. De  trekhaak is namelijk de locatie van de auto die het meeste gewicht kan dragen. Als u voornamelijk zware (elektrische) of meerdere fietsen wilt vervoeren, dan kunt u het beste kiezen voor een fietsdrager voor op de trekhaak. Het is hierbij wel belangrijk dat u het draaggewicht van de fietsdrager en de kogeldruk van de trekhaak controleert, deze hebben namelijk een maximale belasting.

Het grootste voordeel aan de fietsendrager op trekhaak is dat deze zeer eenvoudig te gebruiken is. Tegenwoordig beschikken vrijwel alle trekhaak fietsdragers over een snel montagesysteem, hierdoor is hij zo op de trekhaak gemonteerd. Als de drager eenmaal bevestigd is, dan tilt u de fiets zo op de drager. Vindt u het lastig om de fiets op te tillen? Dan kunt u er een oprijgootje bij bestellen, hiermee rijdt u de fiets zo op de drager. 

De fietsendrager op trekhaak heeft ook een nadeel. In sommige gevallen kan de kofferbak niet meer open zodra de drager op de trekhaak is bevestigd. Vindt u dit een groot probleem? Dan adviseren wij om een  kantelbare fietsdrager aan te schaffen. De kantelfunctie biedt de mogelijkheid om met de hand of voet de fietsdrager naar voren te kantelen. Zo kunt u eenvoudig bij de kofferbak, zelfs als de fietsen al op de drager zijn gemonteerd!

Beschikt uw auto niet over een trekhaak? Dan kunt u ervoor kiezen om een trekhaak aan te schaffen en deze te monteren. Een trekhaak kost over het algemeen niet zo veel, het monteren is echter wat prijziger. Het monteren kunt u ook uiteraard zelf doen, dat scheelt in de kosten. Een ander alternatief is om een fietsendrager voor op het dak of voor aan de kofferklep te kopen. Meer informatie over deze varianten leest u hieronder.  

Fietsdrager dak 

De fietsendrager dak is over het algemeen een stuk voordeliger dan één voor op de trekhaak. Voor deze variant heeft u echter wel  dakdragers nodig. De fietsdrager op dak moet namelijk op dakdragers worden gemonteerd. Uiteraard kunt u ook deze bij Winparts eenvoudig op kenteken bestellen. Een groot voordeel aan een dak fietsendrager is dat u zelf kunt bepalen hoeveel u op het dak monteert. U bestelt deze fietsendragers namelijk per stuk. Het monteren van de fietsdrager en de fietsen is echter wel iets lastiger dan bij een fietsendrager op trekhaak. U zult de drager en de fietsen namelijk veel hoger moeten tillen. 

Een nadeel is echter dat een dak fietsdrager niet geschikt is voor elektrische fietsen, hier zijn elektrische fietsen te zwaar voor. Dak fietsendragers zijn geschikt voor het vervoeren van lichte fietsen zoals racefietsen. Ze mogen vaak maar 15 tot 17 kilo per stuk wegen, e-bikes wegen al snel 25 kg per stuk. Een ander nadeel is dat uw auto meer brandstof zal verbruiken. De fietsen op het dak zullen namelijk voor meer luchtweerstand zorgen. Ook moet u er rekening mee houden dat de totale hoogte van uw auto is toegenomen en u dus niet alle parkeergarages in kunt rijden.

Beschikt u over een (race)fiets met een carbon frame? Dan bent u hier natuurlijk erg zuinig op. Bij veel fietsdragers moet u echter de fiets aan het frame monteren. Veel fietsendragers zijn hierdoor automatisch minder geschikt voor carbon fietsen. 

Fietsendrager achterklep       

De fietsendrager achterklep is gemaakt voor het vervoeren van fietsen op de achterkant van de auto waar geen trekhaak beschikbaar is. Het grote voordeel van deze variant is dat u geen extra’s nodig bent, dus geen trekhaak of dakdragers, de kofferklep is voldoende. Er zijn twee varianten, één die gebruik maakt van een wielgoot waar u de fietsen inzet en één waarbij het fietsframe aan twee armen wordt gemonteerd.

De fietsendrager achterklep kunt u eenvoudig met een klemsysteem aan uw kofferklep monteren. Bij de meeste monteert u twee bevestigingen aan de bovenkant van de achterklep en twee aan de onderkant van de achterklep. Het systeem klemt zich vast aan de kofferklep, waarna de fietsdrager stevig vast zit. Controleer hierbij wel even goed of de fietsdrager geschikt is voor uw achterklep. Dit geldt zeker voor auto’s waarvan de kofferklep geheel van glas is.

U heeft keuze uit meerdere modellen bij de fietsendrager achterklep. Ze zijn beschikbaar voor 1 tot 3 fietsen. Hierbij moet u er wel op letten dat het gewicht van de fiets vaak maar 10 tot 15 kg mag zijn. Deze variant is dus niet geschikt voor het vervoeren van meerdere zware (elektrische) fietsen. Dit komt doordat het draaggewicht van de kofferklep niet zo hoog is als die van een trekhaak.

Fietsdrager voor elektrische fietsen

Elektrische fietsen of e-bikes worden steeds populairder. Voor het vervoeren van een elektrische fiets is het belangrijk dat de fietsendrager voldoende gewicht kan dragen. Over het algemeen is alleen de fietsdrager op trekhaak geschikt voor e-bikes. De fietsdrager op dak of aan de kofferklep hebben een lager draagvermogen. Een elektrische fiets weegt namelijk al snel 25 à 30 kilo per stuk.

Bij de fietsendrager op trekhaak is het wel belangrijk dat u op de maximale kogeldruk van uw trekhaak let. Veel fietsdragers die geschikt zijn voor elektrische fietsen hebben een maximaal draaggewicht van 60 kg. Dit betekent dat u maximaal 2 elektrische fietsen kunt vervoeren.

7- of 13-polige stekker?

Bij de aanschaf van een fietsendrager adviseren wij om goed te letten op de elektrische aansluiting van de auto. De aansluiting zal een 7- of 13-polige stekker zijn. Het is hierbij belangrijk dat de fietsendrager op deze aansluiting past. Wanneer u een fietsendrager op het oog heeft met bijvoorbeeld een 13-polige stekker en uw auto heeft een 7-polige stekker, dan kunt u twee dingen doen. U kunt zoeken naar een fietsendrager die geschikt is voor de stekkeraansluiting van uw auto of u bestelt een  verloopstekker van 7- naar 13-polig of vice versa. Met een verloopstekker zet u eenvoudig de aansluiting om. Het verschil tussen een 7- en 13-polige stekker is dat een 7-polige fietsendrager beschikt over achter-, knipper- en remverlichting. Een 13-polige fietsendrager heeft daarnaast nog mist- en achteruitrijverlichting.

Kooptips fietsendragers

  • Denk ervan te voren over na hoeveel fietsen u wilt vervoeren, een aantal fietsendragers zullen direct afvallen.
  • Bepaal welke soort fietsen u wilt gaan vervoeren. Sommige fietsendragers zijn namelijk niet geschikt voor zware (elektrische) fietsen of voor fietsen met brede banden zoals mountainbikes.
  • Het is belangrijk dat de bandengoot van de fietsendrager breed genoeg is voor de banden van je fiets. Vooral mountainbikes hebben vaak bredere banden.
  • Koopt u een fietsendrager voor op de trekhaak? Controleer dan de maximale kogeldruk van de trekhaak.
  • Wilt u graag dat de kofferbak van uw auto beschikbaar blijft? Kijk dan naar een fietsendrager op trekhaak met kantelfunctie of kies een dak fietsendrager.
  • Controleer of uw auto een 7 of 13-polige stekker heeft. De fietsdrager moet passen bij de stekkeraansluiting van uw auto.
  • Er zijn veel accessoires voor fietsendragers beschikbaar. Met een oprijgoot kunt u eenvoudig uw fiets op de trekhaak fietsendrager rijden. Ook zijn er handige  opbergtassen en fietshoezen beschikbaar om het materiaal te beschermen.
  • Bij ons kunt u ook een aantal complete fietsendrager pakketten kopen. Dit pakket is voorzien met een oprijgoot, extra spanbanden en een gratis fietspomp voor een extra voordelig prijs.

De beste fietsdragers volgens ons

Bij Winparts heeft u een ruime keuze in fietsdragers van verschillende topmerken zoals Hapro, Pro User, Twinny Load en Bosal. Daarom hebben wij een aantal fietsendragers uitgelicht die volgens ons de beste fietsendragers zijn!

De  Pro User Amber 1 is zeer geschikt voor het vervoeren van 1 fiets. Hij heeft een draaggewicht van 30 kilo, hierdoor is hij ook geschikt voor een elektrische fiets. Het voordeel aan de Amber 1 is dat deze fietsdrager zelf maar 9,5 kilo weegt. Deze lichte fietsendrager is daarom gemakkelijk te vertillen en dus ook eenvoudig op de trekhaak te monteren. De Pro User Amber is ook verkrijgbaar voor  23 en 4 fietsen.

Op zoek naar een voordelige, maar kwalitatief zeer goede fietsendrager? Dan is de Hapro Atlas 2 Blue een zeer geschikte fietsendrager. Deze fietsendrager van Hapro heeft een draaggewicht van 50 kg en is dus geschikt voor het vervoeren van 2 (lichtere) elektrische fietsen. De Hapro Atlas 2 Blue is ook al eens verkozen tot beste koop volgens de ANWB. De Atlas 2 is zowel inklapbaar als kantelbaar, een zeer praktische fietsendrager. 

De  Bosal Tourer E-bike II is een voordelige fietsendrager die zeer geschikt is voor elektrische fietsen. Hij heeft namelijk een laadvermogen van 60 kg, u kunt er makkelijk (zwaardere) 2 elektrische fietsen op kwijt. Deze fietsendrager beschikt voor een multifunctionele 13/ 7 polige stekker en daardoor geschikt voor de stekkeraansluiting van uw auto.

Een van de betere fietsendragers voor aan de kofferklep is de Peruzzo Cruiser Delux. Deze is geschikt voor maar liefst 3 fietsen en is eenvoudig aan de kofferklep te bevestigen, u heeft voor deze fietsendrager dus geen trekhaak nodig! Deze kofferklep fietsendrager kan maar liefst 45 kg tillen.

De beste fietsendrager voor op het dak is volgens ons de Hapro Giro Luxe. De Hapro Giro dak fietsendrager heeft een draaggewicht van 17 kg. De fietsen kunnen eenvoudig met het doordachte Fit-Lock systeem worden bevestigd en is na gebruik eenvoudig in te klappen. 

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden