Er komt witte rook uit mijn uitlaat

13 April 2020
Er komt witte rook uit mijn uitlaat

Wat betekent dit precies en Komt er witte rook uit de uitlaat bij het optrekken of het accelereren? Dan vraagt u zich waarschijnlijk af wat dit betekent en waardoor de witte rook ontstaat. Witte rook uit de uitlaat kan duiden op verschillende problemen in de motor van de auto. In deze blog leest u alles over witte rook uit de uitlaat, de oorzaken en wat u er aan kunt doen.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Witte rook uit uitlaat     

Het is relatief normaal dat er witte rook uit de uitlaat komt bij het starten van de auto. Achtergebleven waterdruppels en condens komen dan namelijk als stoom uit de uitlaat. Dit komt voornamelijk voor wanneer het buiten koud is. Witte rook uit de uitlaat bij het starten van de auto is dus vaak geen probleem en komt vaker voor. Blijft de witte rook uit de uitlaat komen wanneer de motor op temperatuur is, dan kan dit wel duiden op een probleem. Maar de vraag is dan nog, waardoor wordt de witte rook veroorzaakt?

Komt er nog steeds witte rook uit de uitlaat nadat u de auto ongeveer 10 minuten heeft laten draaien? Dan is dit waarschijnlijk geen condens en kan er meer aan de hand zijn. Witte rook uit de uitlaat kan veroorzaakt worden door verschillende defecte auto onderdelen. De meest voor de handliggende oorzaak is een lek in de koppakking. Maar, de witte rook kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een kromme cilinderkop of een defecte warmtewisselaar.       

Als er witte rook uit de uitlaat komt, raden wij het allereerst aan om uw auto te laten controleren bij de garage. De garage kan vaak vrij snel de oorzaak van de witte rook vaststellen. Wanneer u echter veel kennis hebt van auto's, kunt u er ook voor kiezen om de oorzaak zelf vast te stellen en de reparaties ook zelf uit te voeren. Dat is uiteraard geheel aan u. Hieronder bespreken wij de meest voorkomende oorzaken waardoor witte rook uit de uitlaat ontstaat. Ook zullen wij uitleggen wat u er vervolgens aan kunt doen. 

Witte rook uitlaat door lekke koppakking    

Witte rook uit de uitlaat kan worden veroorzaakt door een lekke koppakking. De koppakking is te vinden tussen het motorblok en de cilinderkop. De cilinder koppakking is een afdichting tussen het motorblok en de cilinderkop, de koppakking zorgt hier voor een luchtdichte afdichting. De koppakking kan jaren mee gaan, maar gaat op den duur slijten en het gevolg hiervan is vaak een lekkage. Lekkage aan de koppakking brengt een aantal problemen met zich mee. Een van die problemen is het verlies van koelvloeistof waardoor de motor niet meer goed wordt afgekoeld. Een ander probleem die kan ontstaan door de een lekke koppakking is dat de motorolie en koelwater zich met elkaar vermengen. Wanneer dit gebeurt, zal er een mayonaise-achtige substantie ontstaan. Maar, hoe kunt u een lekke koppakking herkennen? Er zijn een aantal symptomen waaraan u een lekkage aan de koppakking kunt herkennen:

  • Witte rook uit uitlaat;
  • Auto start lastig;
  • Vermogensverlies;                                                                          
  • Verlies van koelvloeistof;
  • Motor wordt te warm / oververhit;
  • Zoete geur uit de uitlaat.

Zoals u ziet is witte rook uit de uitlaat een van de symptomen van een lekke koppaking. Blijkt deze ook daadwerkelijk lek, dan zult u de koppakking snel moeten (laten) vervangen. Het doorrijden met een lekke koppakking kan ernstige schade toebrengen aan de motor van uw auto. Blijft u er mee doorrijden, dan kunt u schade toebrengen aan andere delen in de motor en dus hogere kosten verwachten. Zorg ervoor dat u dit probleem zo snel mogelijk oplost. En koppakking vervangen is een tijdrovende klus en kost al snel 4-6 uur tijd. De arbeidskosten bij een garage zullen dus hoog oplopen. Het materiaal is echter vrij goedkoop, een nieuwe cilinder koppakking bestelt u bij Winparts al vanaf € 0,28. Wanneer u handig bent met het vervangen van auto onderdelen, kunt u dus veel geld besparen door de koppakking zelf te vervangen. Benieuwd welke koppakkingen wij voor uw auto hebben? Vul dan uw kenteken of automodel in en de geschikte onderdelen voor uw auto zullen worden getoond. 

Witte rook uitlaat door kromme cilinderkop        

Witte rook uit  de uitlaat kan ook veroorzaakt worden door een lekke cilinderkop. De cilinderkop zit aan de bovenkant van de motor. Deze sluit de cilinders af. Tussen de motor en het cilinderblok zit de koppakking. De koppakking zorgt voor de volledige afsluiting tussen deze twee onderdelen.

De cilinderkop heeft een goede afsluiting nodig. Er staat een hoge druk op, waardoor deze kan vervormen en kromtrekken. Doordat de cilinderkop krom trekt, kan ook de koppakking gaan lekken. Wanneer de koppakking gaat lekken ontstaan er problemen zoals eerder beschreven. Een lekke koppakking kunt u vaak herkennen aan olie in de koelvloeistof. Wanneer u in het koelvloeistofreservoir van uw auto kijkt moet deze heldere vloeistof bevatten. Zit hier olie door, dan is de kans groot dat de koppakking lek is.

De cilinderkop is tijdrovend om te vervangen. Wanneer u er op tijd bij bent, kan de cilinderkop worden gevlakt. Dit is het rechtmaken van de kromme cilinderkop. Het vlakken van de cilinderkop is aanzienlijk voordeliger dan het compleet vervangen van de cilinderkop. Des te sneller u naar de garage gaat of de lekke koppakking vervangt, des te kleiner is de kans dat de complete cilinderkop vervangen moet worden.           

Witte rook uitlaat door defecte warmtewisselaar   

Een defecte warmtewisselaar kan ook de oorzaak zijn van de witte rook uit de uitlaat. De warmtewisselaar wordt gebruikt om warmte van de motorolie en koelvloeistof vanuit de motor te regelen zonder direct contact. De motorolie en de koelvloeistof worden vanuit de motor naar de warmtewisselaar geleid. In de warmtewisselaar worden ze gescheiden doorgevoerd. Het is dus ook van essentieel belang dat deze vloeistoffen gescheiden blijven.

De warmtewisselaar heeft in principe twee taken. Allereerst heeft de warmtewisselaar de taak om de olie sneller te verwarmen bij het starten van de auto. Koelvloeistof warmt relatief snel op, de motorolie doet hier langer over. Doordat de vloeistoffen in de warmtewisselaar langs elkaar stromen, wordt de motorolie door de warmere koelvloeistof sneller opgewarmd. Na een tijdje is de motor goed warm en schiet de temperatuur van de motorolie omhoog (over de 90 graden). Nu heeft de warmtewisselaar als taak om de temperatuur van de olie te verlagen naar 90 graden. In de warmtewisselaar wordt de hete motorolie dus verkoeld met de koudere koelvloeistof.

Wanneer de warmtewisselaar beschadigd of lek is, worden de twee vloeistoffen vermengd en dat is niet de bedoeling. Dit leidt er toe dat er witte rook uit de uitlaat komt en dat de smering van de motor vermindert. Een lekke warmtewisselaar kunt u vaak herkennen aan olie in de koelvloeistof, maar meestal ook doordat de olie melkachtig van samenstelling wordt. Het wordt een soort gele crème die lijkt op mayonaise. Controleer daarom ook de olie op uw peilstok.

Ook het verwisselen of repareren van de warmtewisselaar kunt u bij een garage laten doen. Echter is dit bij veel motoren ook goed zelf te doen, omdat de warmtewisselaar op een makkelijk te bereiken plek zit. U heeft alleen een nieuw  oliefilter, olie en koelvloeistof nodig bij het vervangen van de warmtewisselaar. Een nieuwe warmtewisselaar kunt u gemakkelijk bij Winparts bestellen.

Doorrijden met witte rook uit uitlaat        

Er zitten zeker een aantal risico’s verbonden aan het doorrijden met een lekke koppakking, kromme cilinderkop of defecte warmtewisselaar. Wij raden het ook zeker af om door te rijden wanneer er tijdens het rijden witte rook uit de uitlaat van uw auto komt. Wanneer u dit wel doet, kan er meer schade ontstaan aan de auto. Meer schade betekent voor u meer kosten. Dat is uiteraard iets wat u wilt voorkomen.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden