Een frisse start: stappenplan voor een grondige auto schoonmaak

07 Februari 2024
Een frisse start: stappenplan voor een grondige auto schoonmaak

De lente komt eraan en dat betekent dat het tijd is voor een grote auto schoonmaak! Tijd om alle modder en strooizout weg te wassen en glimmend voor de dag te komen met de eerste zonnestralen. Het wassen van de auto kan u zo ingewikkeld maken als u zelf wilt. Hiervoor zijn tal van verschillende producten op de markt met elk hun eigen voordelen.

Ziet u door de schoonmaakproducten uw auto niet meer? Dan hebben wij voor u een mooi stappenplan gemaakt met alle producten die u nodig heeft. We behandelen de meest standaard stappen om de auto snel schoon te maken, maar ook alles voor een uitgebreide poetsbeurt.

Benodigdheden:

Basis benodigdheden:

Extra's voor een grondige reiniging:

Stappenplan:

Stap 1: Controleer de regels in uw gemeente

Voordat u begint, check of u uw auto op straat mag wassen. Soms is dit niet toegestaan in verband met chemicaliën en het grondwater. In dit geval kan u naar een wasbox gaan. Hier heeft u vaak ook een hogedrukreiniger tot uw beschikking.  

Stap 2: Afspoelen of inspuiten met foam

Spoel uw auto af met water of spuit hem in met foam. Deze stap is heel belangrijk om het ergste vuil en zand weg te spoelen. Zo heeft u minder kans op krassen bij het wassen. Foam werkt beter dan water omdat het vuil losweekt.

Gebruik een  foam spuit opzetstuk als u een hogedrukreiniger heeft, of anders een foam spray fles. U zet de hele auto in het schuim, laat het even intrekken en spoel het dan weg. Het schuim weekt al het vuil los, dit scheelt later boenen. Maar de auto is hiermee nog niet schoon. U heeft nu het voorwerk gedaan.

Stap 3: Inzepen en schoonmaken, eventueel kleien

Nu is het tijd om lekker aan de slag te gaan. Vermijd bijtende producten zoals Dreft of Dasty. Deze hebben een sterke ontvettende werking, maar kunnen ook de lak aantasten. Gebruik een goede  auto shampoo, deze zijn speciaal gemaakt om vuil te verwijderen zonder uw lak aan te tasten. Gebruik liever geen spons, zand en steentjes gaan makkelijk in de gaatjes zitten en kunnen zo krassen maken.  Gebruik daarom een  microvezel doek of washandschoen.

Tijdens het wassen wilt u de washandschoen regelmatig afspoelen om zand kwijt te raken. Hiervoor heeft u een extra emmer met schoon water klaargezet. Als u een emmer heeft met een zogeheten  Grid Guard, dan zakt het vuil hierdoor naar de bodem zodat u het niet opnieuw oppakt met uw doek.

Vergeet niet om minder zichtbare plaatsen ook mee te nemen, zoals de randen rondom dorpels of de kieren bij de deur. Ook de buitenspiegel kan na de winter een snelle poetsbeurt gebruiken.

Stap 4: Reinig velgen, banden, en motorruimte

Het is verstandig om de velgen en wielkast gelijk ook schoon te maken. Deze onderdelen komen vaak met vocht, zout en zand in aanraking en kunnen daardoor sneller gaan roesten. Met een goede  velgenreiniger en velgenborstel is dit zo gedaan.

Spuit de velgenreiniger op de velg en laat dit even inwerken. In sommige gevallen verkleurt de reiniger omdat dit reageert met het metaal dat in remstof zit. Zo ziet u goed waar het meeste vuil zit. Als u nu met de borstel over en tussen de velgen schoonmaakt en daarna goed afspoelt, zijn uw velgen ook weer als nieuw.

Als extra stap kunt u de motorruimte en banden nog meenemen. In de motorruimte bouwt zich natuurlijk veel vuil en vet op. U wilt hier niet te veel met water en zeep aan het werk, in verband met de kabels en elektrische componenten die in de motorruimte zitten. Daarom kan u het best een  speciale motorruimte reiniger gebruiken die vet en roet oplost maar weinig water nodig heeft en leidingen niet aantast.

Door remstof, vocht en zout worden de remmen ook erg vies. Om deze weer mooi schoon te krijgen gebruikt u  remreiniger.

Een  bandenreiniger maakt uw banden weer mooi schoon, glanzend en diepzwart.

Stap 5: Verwijder insecten, vogelpoep, hars en reinig ramen

Vaak blijven er na het wassen nog teer, hars of dode insecten achter. Hiervoor kan u een  speciale teer en hars reiniger gebruiken, of een auto klei voor hardnekkig vuil. Voor ramen is vet uw grootste vijand. Dit zorgt voor strepen die in de zon goed zichtbaar zijn. Reinig ramen daarom met een  ontvettende glasreiniger op alcoholbasis en een schone doek.

Stap 6: Afdrogen met Microvezel Droogdoek

Zorg voor een streeploze afwerking met een  microvezel droogdoek. Dit bereidt de auto ook voor op het aanbrengen van wax.

Stap 7: Waxen voor Bescherming en Glans

Breng  auto wax aan voor bescherming in alle weersomstandigheden en een mooie glans. Wax vult ook oppervlakkige krasjes en zorgt er zo voor dat uw lak weer prachtig glanst.

Er zijn vele soorten op de markt, zoals flessen met vloeibare wax en harde pucks. Vloeibare wax is het makkelijkst aan te brengen. U brengt een beetje aan op een doek en wrijft dit op de auto. Doe een klein stukje per keer. Daarna wrijft u de wax goed op voor een mooie glas. Hiervoor kan u ook een  polijstmachine gebruiken als u die heeft.

En dat is het! Een prachtig schone, glanzende bolide. Zo kan u weer met stijl rondrijden en bent u verzekerd dat uw auto is beschermd tegen alle weersomstandigheden.

Tips voor hardnekkig vuil

Soms is het gebruik van auto shampoo en foam niet genoeg om de auto helemaal schoon te krijgen. Voor speciale scenario’s zoals stof, hars of strooizout, is een speciale aanpak nodig zodat er geen schade aan de autolak komt.

Strooizout of pekel schoonmaken: Het belangrijkste is om hier niet te lang mee te wachten. Zolang het nog vriest wilt u het misschien niet wassen, maar zout bevordert roest. Dit gebeurt vooral bij de wielkasten en randen van de auto. Gebruik liefst koud water om al het zout af te spoelen, zo lost het niet op in het water en kan het dus niet reageren om roest te veroorzaken.

Sahara zand schoonmaken: Saharazand is erg fijn stof dat hoog in de atmosfeer is overgewaaid. Het is heel duidelijk zichtbaar wanneer er Sahara zand is neergedaald, omdat het een rood laagje op de auto vormt. Spoel de fijne zanddeeltjes altijd eerst goed weg. Als u gelijk met een spons of washandschoen te werk gaat, maakt u ontzettend kleine krasjes die in het licht goed zichtbaar zijn. U kunt de auto het best eerst met foam te lijf gaan, dit tilt het stof op van de lak. Zo vermijdt u een zandstraal effect.

Vogelpoep verwijderen: Ook bij vogelpoep is het belangrijk om snel te werk te gaan. De ontlasting is erg zuur en kan echt lelijke vlekken in de lak achterlaten als u het laat zitten. Gebruik in dit geval gewoon lauw warm water om de vogelpoep weg te spoelen. Als er toch iets achter blijft, kan u gebruik maken van  auto klei om dit te verwijderen. Het werkt ook voor veel andere soorten hardnekkig vuil.

Stuifmeel schoonmaken: Stuifmeel kan in de lente en zomer zo intens zijn dat het een geel laagje op de auto achterlaat. Dit kan in principe geen kwaad, behalve als u last heeft van hooikoorts. Spoel uw auto goed af en u kan het gewoon wassen.

Soms staat de auto onder een boom waar veel luizen in zitten. Deze scheiden een kleverige stof af genaamd honingdauw. Honingdauw wordt naar verloop van tijd hard en vormt een kleverige, lelijke laag op de auto. U wilt honingdauw niet te lang op de auto laten zitten om te voorkomen dat het te hard wordt. Als dit toch is gebeurd kan u een  teer, hars, en insecten verwijderaar gebruiken om het los te weken.

Hars verwijderen van de auto: Hars dat van bomen komt is ontzettend hardnekkig, kleverig en stug. Als het uitdroogt in de zon wordt het hard en is het nauwelijks nog te verwijderen. Hiervoor zijn  speciale schoonmaakmiddelen die hars en vaak ook teer en insecten resten verwijderen. En dat allemaal zonder de lak aan te tasten. Lees voor gebruik wel even de gebruiksaanwijzing.

Teer verwijderen van de auto: Teer is met dezelfde middelen te verwijderen als hars. Nadat u de auto heeft afgespoeld en gewassen, sprayt u het schoonmaakmiddel op de overgebleven vlekken en laat het intrekken. Daarna kunt u het teer met gemak wegpoetsen.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden