Doffe koplampen? Zelf koplampen polijsten in 8 stappen

23 December 2022
Doffe koplampen? Zelf koplampen polijsten in 8 stappen

Zien de koplampen van de auto er dof, vergeeld of melkachtig uit? Of zitten ze helemaal onder de krassen? Dan is het tijd om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Doffe koplampen zijn niet alleen slecht voor de uitstraling van de auto, maar zijn ook levensgevaarlijk. De koplampen zullen namelijk minder licht doorlaten, wat vooral in het donker gevaarlijk is. De koplampen vervangen is niet de enige optie die u heeft, u kunt namelijk ook in een paar eenvoudige stappen de koplampen polijsten. Hoe dit werkt, leggen we in deze blog uit!


Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links: 

Koplampen polijsten of vervangen? 

Een veelgestelde vraag bij doffe koplampen is of ze te herstellen zijn of toch vervangen moeten worden. In verhouding tot een koplamp polijstset zijn koplampen vrij duur. Zeker de luxe koplampen van tegenwoordig zijn vaak aan de prijs, daarnaast moeten ze ook nog gemonteerd en afgesteld worden. De koplampen vervangen kost dus vrij veel geld; zowel de onderdelen als het bijpassend arbeidsloon. Om geld te besparen, kunt u de koplampen (laten) polijsten . Mocht het polijsten niet het gewenste resultaat geven doordat de lampen te beschadigd zijn, dan kunt u altijd nog de koplampen vervangen.

Benieuwd hoe zelf de koplampen polijsten in zijn werk gaat? U leest het hieronder!

Koplampen polijsten in 8 stappen 

Koplampen polijsten kunt u eenvoudig zelf met een voordelige koplampen polijsten set! Natuurlijk heeft u de optie om het bij een garage te laten doen, maar wist u dat u dit ook prima zelf kunt doen? Met een  koplamp polijstsetje kan dit al in een paar stappen. In deze sets vindt u alle benodigdheden voor het herstellen van doffe koplampen. Hieronder leggen wij in 8 stappen uit hoe u zelf de koplampen van uw auto kunt polijsten. Let wel op, de exacte wijze van het polijsten kan verschillen per polijstset. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing van het product. 

  1. Begin met het ontvetten en schoonmaken van de koplampen. Gebruik hiervoor een goede   autoshampoo. Voor het beste resultaat raden wij het ook aan om de koplampen met  klei te behandelen. 
  2. Nu de koplampen goed schoon en ontvet zijn, kunt u de lampen afplakken met (schilders)tape. Dit om te voorkomen dat tijdens het schuren de lak rondom de lamp beschadigd raakt. 
  3. Nu zijn de koplampen klaar om geschuurd te worden. U begint met een P1000 of P1200 schuurpapier. Hierbij is het belangrijk dat het schuurpapier nat is en blijft. Bij de koplamp polijstset kunt u het inbegrepen   polijstmiddel gebruiken. 
  4. Nu kunt u met een P1500 schuurpapier de koplamp nogmaals schuren. Hierna zult u dit ook met een P2000 schuurpapier moeten doen en eventueel ook nog met een P2500 of P3000. De koplamp polijstsets zijn vaak voorzien van verschillende kleuren schuurpapier, gebruik deze in de aangegeven volgorde. 
  5. Wrijf de koplamp na het schuren goed droog met een   poetsdoek.  
  6. Breng vervolgens een compound aan op een droge poetsdoek en wrijf deze over de lamp tot deze er helder uitziet. Ook deze zit in de polijstsets inbegrepen. 
  7. Pak weer een schone doek en maak de koplamp schoon tot dat alle compound verwijderd is. Maak daarna de koplamp nog eens goed schoon zodat alle vuil en losse schuurdeeltjes verdwenen zijn. 
  8. Behandel nu de koplamp met een beschermcoating, zo blijft de lamp er langer helder uitzien. 

Als het goed is, zien de koplampen er nu weer als nieuw uit! Zijn de koplampen toch nog niet helder? Dan kunt u proberen om alle stappen nog eens te doorlopen. Zijn de koplampen te ver beschadigd? Dan is het vervangen van de hele koplamp de beste optie.

Waarom worden koplampen dof? 

Tegenwoordig zijn de meeste   koplampen van plastic gemaakt, waar ze vroeger van glas waren. De koplampen zijn gemaakt van kunststof met daaroverheen een dunne coating die bescherming biedt tegen krassen. Echter, zullen straatvuil, regen, zonlicht, Uv-straling en andere omstandigheden de coating na verloop van tijd aantasten. Wanneer de coating deels of zelfs volledig verdwenen is, ontstaan er snel kleine krasjes op de koplampen. Ook kan het kunststof gaan oxideren. Uiteindelijk zal dit ertoe leiden dat de koplampen dof worden. Ook al maakt u regelmatig de auto en de lampen goed schoon, doffe koplampen zijn helaas moeilijk te voorkomen. 

Gevaren van doffe koplampen

Doffe koplampen hebben niet alleen als gevolg dat de auto er minder fraai uitziet, het is ook erg gevaarlijk. Doffe of matte koplampen zullen namelijk minder licht doorlaten. Dit zorgt er niet alleen voor dat u minder zicht hebt in het donker, maar u valt ook minder op voor medeweggebruikers. Doffe en beschadigde koplampen kunnen zelfs tot afkeuring bij de  Apk-keuring leiden.  

U heeft een paar opties die u kunt ondernemen als het gaat om doffe of matte koplampen. De eerste optie is het vervangen van de koplampen. Een tweede optie is het laten polijsten van de koplampen bij een garage. En de derde optie is om de koplampen zelf te polijsten, dit is tevens de voordeligste optie. Nu klinkt dit misschien vrij ingewikkeld, maar met een  koplamp polijstset is dit vrij eenvoudig.

Koplampen polijsten met WD-40

Op het internet staan veel ‘schoonmoeder tips’ zoals de koplampen polijsten met tandpasta, cif, cola,  WD-40 of Commandant. We raden u aan om toch te kiezen voor een speciaal samengesteld koplamp polijstset voor het behandelen van de lampen. De bovengenoemde methoden werken namelijk zeer snel, maar ook voor zeer korte tijd. De werking zal na een paar minuten alweer verloren gaan. Bovendien lijken deze tips in de eerste instantie een goedkope oplossing, maar u kunt de coating van de koplamp er ernstig mee beschadigen . Dit kan ertoe leiden dat de koplampen in zijn geheel vervangen moeten worden, wat dan weer een stuk minder goedkoop is! Onze tip is dus om te gaan voor polijstmiddelen die geschikt zijn voor het behandelen van de koplamp.

Wat zijn de kosten voor koplampen polijsten?

Wat de kosten zijn voor het polijsten van koplampen is afhankelijk of u ze zelf polijst of dit bij een garage laat doen. Bij een garage bent u al snel rond de € 75 kwijt. Een garage zal ongeveer één tot twee uur bezig zijn met het poetsen van de koplampen. De voordeligste optie het koplampen polijsten zelf te doen. Hier zit alleen wel meer eigen werk in. Een koplampen polijsten set kost vaak tussen de € 15 en € 40, afhankelijk van uw merkvoorkeur. Onze aanraders zijn de  Turtle Wax koplamp reparatieset en Meguiars Perfect Clarity Headlight Restoration Kit. U kunt er uiteraard ook altijd voor kiezen om zelf een reparatiesetje samen te stellen met schuurpapier, polijstmiddel en sealant.

Turtle Wax Koplamp reparatiesetHolts Headlight Restoration KitAutoglym Headlight Restoration

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden