Doffe koplampen? Zelf koplampen polijsten in 8 stappen

27 November 2020
Doffe koplampen? Zelf koplampen polijsten in 8 stappen

Zien de koplampen van de auto er dof, vergeeld of melkachtig uit? Of zitten ze helemaal onder de krassen? Dan is het tijd om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Doffe koplampen zijn niet alleen slecht voor de uitstraling van de auto, maar zijn ook levensgevaarlijk. De koplampen zullen namelijk minder licht doorlaten, wat vooral in het donker gevaarlijk is. De koplampen vervangen is niet de enige optie die u heeft, u kunt namelijk ook in een paar eenvoudige stappen de koplampen polijsten. Hoe dit moet, leggen we in deze blog uit! 

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links: 

Waarom worden koplampen dof? 

Tegenwoordig zijn de meeste  koplampen van plastic gemaakt, waar ze vroeger van glas waren. De koplampen zijn gemaakt van kunststof met daaroverheen een dunne coating die bescherming biedt tegen krassen. Echter, zullen straatvuil, regen, zonlicht, Uv-straling en andere omstandigheden de coating na verloop van tijd aantasten. Wanneer de coating deels of zelfs volledig verdwenen is, ontstaan er snel kleine krasjes op de koplampen. Ook kan het kunststof gaan oxideren. Uiteindelijk zal dit ertoe leiden dat de koplampen dof worden. Ook al maakt u regelmatig de auto en de lampen goed schoon, doffe koplampen zijn helaas moeilijk te voorkomen. 

Doffe koplampen hebben niet alleen als gevolg dat de auto er minder fraai uitziet, het is ook erg gevaarlijk. Doffe of matte koplampen zullen namelijk minder licht doorlaten. Dit zorgt er niet alleen voor dat u minder zicht hebt in het donker, maar u valt ook minder op voor medeweggebruikers. Doffe en beschadigde koplampen kunnen zelfs tot afkeuring bij de Apk-keuring leiden.  

U heeft een paar opties die u kunt ondernemen als het gaat om doffe of matte koplampen. De eerste optie is het vervangen van de koplampen. Een tweede optie is het laten polijsten van de koplampen bij een garage. En de derde optie is om de koplampen zelf te polijsten, dit is tevens de voordeligste optie. Nu klinkt dit misschien vrij ingewikkeld, maar met een  koplamp polijstset is dit vrij eenvoudig. Let op: op het internet staan veel ‘schoonmoeder tips’ zoals de koplampen behandelen met tandpasta, cola, WD-40 of Commandant. Echter raden wij aan om toch te kiezen voor een speciaal samengesteld koplamp polijstset voor het behandelen van de lampen. 

Koplamp polijstsets

Koplampen polijsten of vervangen? 

Een veelgestelde vraag bij doffe koplampen is of ze te herstellen zijn of toch vervangen moeten worden. In verhouding tot een koplamp polijstset zijn koplampen vrij duur. Zeker de luxe koplampen van tegenwoordig zijn vaak aan de prijs, daarnaast moeten ze ook nog gemonteerd en afgesteld worden. De koplampen vervangen kost dus vrij veel geld; zowel de onderdelen als het bijpassend arbeidsloon. Om geld te besparen, kunt u de koplampen (laten) polijsten. Mocht het polijsten niet het gewenste resultaat geven doordat de lampen te beschadigd zijn, dan kunt u altijd nog de koplampen vervangen.

Koplampen polijsten in 8 stappen 

Het polijsten is dus de voordeligste optie als het gaat om het herstellen van de koplampen. U kunt ervoor kiezen om dit uit te besteden bij een garage, maar u kunt het ook eenvoudig zelf doen. Met een koplamp polijstsetje kan dit al in een paar stappen. In deze sets zitten alle benodigdheden voor het herstellen van doffe koplampen. Hieronder leggen wij in 8 stappen uit hoe u zelf de koplampen van uw auto kunt polijsten. Let wel op, de exacte wijze van het polijsten kan verschillen per polijstset. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing van het product. 

1. Begin met het ontvetten en schoonmaken van de koplampen. Gebruik hiervoor een goede  autoshampoo. Voor het beste resultaat raden wij het ook aan om de koplampen met klei te behandelen. 

2. Nu de koplampen goed schoon en ontvet zijn, kunt u de lampen afplakken met (schilders)tape. Dit om te voorkomen dat tijdens het schuren de lak rondom de lamp beschadigd raakt. 

3. Nu zijn de koplampen klaar om geschuurd te worden. U begint met een P1000 of P1200 schuurpapier. Hierbij is het belangrijk dat het schuurpapier nat is en blijft. Bij de koplamp polijstset kunt u het inbegrepen  polijstmiddel gebruiken. 

4. Nu kunt u met een P1500 schuurpapier de koplamp nogmaals schuren. Hierna zult u dit ook met een P2000 schuurpapier moeten doen en eventueel ook nog met een P2500 of P3000. De koplamp polijstsets zijn vaak voorzien van verschillende kleuren schuurpapier, gebruik deze in de aangegeven volgorde. 

5. Wrijf de koplamp na het schuren goed droog met een  poetsdoek.  

6. Breng vervolgens een compound aan op een droge poetsdoek en wrijf deze over de lamp tot deze er helder uitziet. Ook deze zit in de polijstsets inbegrepen. 

7. Pak weer een schone doek en maak de koplamp schoon tot dat alle compound verwijderd is. Maak daarna de koplamp nog eens goed schoon zodat alle vuil en losse schuurdeeltjes verdwenen zijn. 

8. Behandel nu de koplamp met een beschermcoating, zo blijft de lamp er langer helder uitzien. 

Als het goed is, zien de koplampen er nu weer als nieuw uit! Zijn de koplampen toch nog niet helder? Dan kunt u proberen om alle stappen nog eens te doorlopen. Zijn de koplampen te ver beschadigd? Dan is het vervangen de beste optie. 

Wat kost het polijsten van koplampen? 

Wat de kosten zijn voor het polijsten van koplampen is afhankelijk of u ze zelf polijst of dit bij een garage laat doen. Bij een garage bent u al snel rond de € 75 kwijt. Een garage zal ongeveer één tot twee uur bezig zijn met het poetsen van de koplampen. De voordeligste optie het zelf polijsten van de koplampen. Hier zit alleen wel meer eigen werk in. Een koplamp polijstset kost vaak tussen de € 15 en € 40, afhankelijk van uw merkvoorkeur. Zo kost de  Turtle Wax koplamp reparatieset maar € 15,95 en Meguiars Perfect Clarity Headlight Restoration Kit kost € 37,95. U kunt er uiteraard ook altijd voor kiezen om zelf een reparatiesetje samen te stellen met schuurpapier, polijstmiddel en sealant.

Turtle Wax Koplamp reparatiesetHolts Headlight Restoration KitAutoglym Headlight Restoration

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

,