Dit is hoe je zelf remschijven vervangt

25 Maart 2020
Dit is hoe je zelf remschijven vervangt

De remschijven zijn, net als de  remblokken, onderdeel van het remsysteem van de auto. Goede remmen zorgen ervoor dat de auto snel en veilig tot stilstand kan komen te staan, ook tijdens een noodstop. De remschijven van de auto worden veel gebruikt en zijn dus aan slijtage onderhevig. Een keer in de zoveel tijd zijn de remschijven daarom ook aan vervanging toe. En dit klusje kunt u eenvoudig zelf doen! Wanneer u de remschijven vervangen moet, wat de kosten zijn en hoe u deze moet vervangen leest u allemaal in deze blog.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Hoe werken remschijven?   

Een remschijf, ook vaak schijfrem genoemd, is onderdeel van het remsysteem van uw auto. Samen met onder andere de  remblokkenremklauwenremleidingen en remvloeistof is het mogelijk om uw auto af te laten remmen en uiteindelijk tot stilstand te laten komen. Maar hoe werkt dat remsysteem nu precies?

Zodra u op het rempedaal van uw auto trapt, wordt er het een en ander in werking gezet. Allereerst verplaatst zich in de  hoofdremcilinder een zuiger. Deze zuiger oefent druk uit op de remvloeistof die zich in de remleidingen bevindt. Vervolgens zet deze druk zich door naar de  wielremcilinder, waarna de remblokken tegen de remschijven aangedrukt worden. Vervolgens ontstaat er wrijving en dus remkracht. Door de wrijving ontstaat er warmte, deze warmte kan oplopen tot wel 800 graden Celsius. Hierdoor is het mogelijk dat uw auto kan afremmen en uiteindelijk tot stilstand kan komen te staan. Maar, deze wrijving zorgt er ook direct voor dat de remschijven slijten.

Wanneer remschijven vervangen?       

Iedere keer dat u remt, zullen de remschijven een beetje slijten. De slijtage ontstaat door de druk die door de remblokken op de remschijven wordt uitgeoefend en door de wrijving en warmte die vrijkomt tijdens het remmen. Maar, ook de weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat de schijfremmen slijten, er kan namelijk roest ontstaan. Wanneer de schijfremmen versleten zijn, kunnen ze hobbelig aanvoelen. Ook zal de wrijving tussen de remblokken en schijven afnemen, dit zult u merken tijdens het remmen.

Het kan lastig zijn om in te schatten wanneer de remschijven vervangen moeten worden. Fabrikanten geven bij remschijven geen vast vervangingsinterval aan. Wel wordt vaak aangegeven dat de remschijven om de keer met de remblokken vervangen moeten worden. Bij remblokken wordt vaak gezegd tussen de 30.000 en 50.000 kilometer, voor remschijven zal dus het dubbele gelden. Hoe snel de remschijven aan vervanging toe zijn is ook afhankelijk van uw rijstijl. Rijdt u veel in de file of bergen, dan zullen ze eerder aan vervanging toe zijn.

Merkt u dat de auto niet meer goed remt? Of trilt de auto tijdens het remmen? Dan kan dit duiden op slijtage aan de schijfremmen. Herkent u deze symptomen, dan is een inspectie altijd van belang.

Remschijven controleren   

Het is verstandig om zo nu en dan de remmen te controleren op eventuele slijtage en defecten. In onze blog zelf remblokken vervangen legden wij al uit hoe u de remblokken kunt controleren. Voor de remschijven geldt ongeveer hetzelfde. Het controleren van de remschijven kunt u zelf uitvoeren. Indien u door de velg heen kunt kijken, zult u de wielen niet hoeven te demonteren. Kunt u echter niet door de velg heen kijken, dan zult u wel even het wiel van de auto af moeten halen. Dit kunt u eenvoudig doen door uw auto op te krikken met een  garagekrik. Vergeet niet om de auto goed te ondersteunen met een set assteunen! Vervolgens kunt u met een wielmoersleutel de wielmoeren of wielbouten losschroeven en het wiel eraf tillen. Vervolgens kunt u de remschijven op verschillende punten controleren zoals:

  • De dikte van de remschijven
  • Scheuren in de remschijf
  • Kromtrekking van de schijf
  • Diepe krassen
  • Oxidatie (roest)

Autofabrikanten geven voor de door hun geproduceerde automodellen een minimale dikte van de remschijven op. De minimale dikte is terug te vinden in uw voertuigdocumentatie. De dikte van de remschijf is belangrijk voor een goed werkend remsysteem. Zijn de schijven te dun geworden, dan neemt de wrijving af en neemt de remweg toe. De dikte van de remschijf kunt u meten met bijvoorbeeld een  rem schuifmaat.

Zelf remschijven vervangen

Als u zelf een beetje handig bent, dan kunt u zeker zelf de remschijven vervangen. U hoeft hier zeker geen ervaren automonteur voor te zijn. Maar, voor u kunt beginnen met het remschijven vervangen, zult u eerst de juiste schijven moeten aanschaffen. Gelukkig kunt u deze snel en eenvoudig bij Winparts vinden en bestellen. U kunt namelijk op onze site eenvoudig uw kenteken of automodel invullen. De geschikte producten en dus de juiste remschijven voor uw auto zullen vervolgens worden getoond. Aan u om te kiezen voor uw favoriete merk zoals  ABSBoschFEBIZimmermanATE of Brembo remschijven. Houd er rekening mee dat u remschijven altijd per as moet vervangen. Remschijven slijten namelijk gelijktijdig en zijn dus altijd gelijk aan vervanging toe. Om veiligheidsredenen kunt u bij Winparts daarom remschijven alleen per 2 bestellen. Wanneer u de remschijven gaat vervangen, dan raden wij het aan om ook direct de remblokken te vervangen. In onze blog:  zelf remblokken vervangen leest u hoe u dit zelf kunt doen.

Om de remschijven zelf te vervangen heeft u een garagekrik, assteunen en een wielmoersleutel nodig. Om de remmen te kunnen vervangen zult u namelijk de wielen moeten demonteren, anders kunt u er niet bij. Belangrijk: zorg ervoor dat uw auto goed is afgekoeld. Als u net heeft gereden kunnen de remblokken, remschijven en remklauwen nog erg heet zijn.

In 7 stappen remschijven vervangen:

1. Omdat de wielbouten soms erg vast kunnen zitten, is het verstandig om de wielbouten een kwartslag los te draaien als de auto nog met de wielen op de grond staat. Als de wielen van de grond zijn kun u namelijk geen kracht meer op de bouten zetten, de wielen draaien dan namelijk vrij rond.

2. Heeft u de wielbouten een kwartslag losgedraaid, dan kunt u de auto opkrikken met een garagekrik. Zorg ervoor dat u na het opkrikken de auto stevig op assteunen zet. Zo voorkomt u dat de auto naar beneden valt. Draai nu de wielbouten of wielmoeren helemaal los met een wielmoersleutel en haal ze uit het wiel. Als ze allemaal uit het wiel zijn kunt u het wiel van de auto halen. Het wordt aangeraden om de schijven per wiel te vervangen. Haal daarom slechts één wiel per keer van de auto.

3. Worden de remmen op de plaats gehouden door remklauwen, dan zult u deze ook moeten demonteren. In de meeste gevallen zit de remklauw enkel vast met een paar bouten, deze zult u los moeten halen. Verwijder ook het bevestigingsmateriaal (drager) van de remklauw. Let op: niet alle auto’s hebben remklauwen.

4. Nadat u alle omliggende auto onderdelen correct heeft verwijderd, kunt u als het goed is makkelijk bij de remschijven. Dan is het nu tijd om de schijven te verwijderen. Om de schijven te kunnen verwijderen, zult u een aantal schroeven moeten loshalen. Let op: dit kan wat kracht kosten.

5. Na het losschroeven kunt u de remschijf verwijderen, doe dit uiteraard voorzichtig. Krijgt u hem niet goed los, dan kunt u met een paar lichte hamerslagen hem proberen los te krijgen.

6. Nadat de oude schijf is verwijderd, is het tijd om de nieuwe remschijf te plaatsen. Zet hem goed in de beugel en schroef hem vast. Indien u de remklauwen heeft verwijderd, zult u deze nu terug moeten plaatsen. Doe dit zorgvuldig en zorg dat ze goed vast zitten.

7. Nadat u alles goed heeft gecontroleerd, kunt u het wiel er weer opzetten en vastdraaien. Ga nu verder met het volgende wiel om daar de remschijf te vervangen.

Nadat u de remmen vervangen heeft, zult u moeten testen of u dit goed heeft gedaan. Druk voor u gaat rijden een paar keer op de rem, zo kan alles weer de goede positie innemen. Controleer de remmen door eerst zachtjes te gaan rijden (dus niet 60 km/pu) en vervolgens te remmen. Werkt alles naar behoren? Dan heeft u succesvol uw remschijven vervangen!

Remschijven vervangen kosten    

De kosten van het remschijven vervangen zal per merk en type auto verschillen. Laat u de remschijven vervangen bij een garage, dan zullen de kosten vaak tussen de € 300 en € 600 liggen, uiteraard is dit afhankelijk van merk en type auto dat u heeft. Het zelf vervangen van de remschijven is echter een stuk voordeliger. Schijfremmen koopt u bij Winparts altijd per 2 stuks, hier kunt u één as (voor- of achteras) mee vervangen. Een setje remschijven koopt bij ons al vanaf € 25. De prijs is echter afhankelijk van het type auto dat u heeft en het merk van de schijfremmen. Kiest u namelijk voor  WinpriceBlue print of FEBI, dan zijn deze vaak een stuk voordeliger dan de populaire  ZimmermanEBC en Brembo remschijven. Door de remschijven zelf te vervangen heeft u niet te maken met het uurtarief van de garage, het kost u alleen wat eigen tijd. Daarnaast betaalt u bij een garage voor de onderdelen zelf vaak een hoger bedrag dan dat u ze zelf online bestelt. Het zelf vervangen kan dus enorm in de kosten schelen. Bent u van plan om samen met de schijfremmen ook direct de remblokken te vervangen? Neem dan eens een kijkje bij onze FEBI Combi deals, dit is een compleet set met schijven en blokken, alleen dan extra voordelig!

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden