De auto zelf polijsten

08 Maart 2022
De auto zelf polijsten

Een kras op uw auto gekregen? Erg vervelend, maar soms kunt u de kras zelf eenvoudig verwijderen. Dus voordat u naar de schadehersteller gaat, kunt u eerst zelf proberen de kras uit de lak te krijgen. Met een paar relatief goedkope producten kunt u namelijk al een heel eind komen.  Vooral oppervlakkige krassen zijn relatief eenvoudig te verwijderen. Ook diepere krassen kunnen meestal een stuk minder opvallend gemaakt worden. Hieronder leggen we uit hoe u kleine krasjes kunt verwijderen, maar ook hoe het polijsten van de auto werkt. Door de auto zelf te polijsten ziet de autolak er al snel weer stralend uit!

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Diepte kras op auto

De diepte van de kras bepaalt of u de kras zelf kunt verwijderen door te polijsten. Wanneer de kras niet door de blanke laklaag heengegaan is, kunt u deze vaak nog volledig weg poetsen. Dit komt doordat de kleurlak nu niet is aangetast. Is de kras wel tot op de kleurlak gekomen, dan ontbreekt er kleur en wordt vaak de grondlaag of het metaal zichtbaar. Een diepe kras als deze is niet minder opvallend te maken en zal daarom hersteld moeten worden. Hieronder zullen we uitleggen hoe u kan beoordelen of de kras nog weggepoetst kan worden, of dat deze hersteld moet worden. Er is een eenvoudige manier om in te schatten of de kras door de blanke lak heen is gegaan. Een vuistregel die u kunt aanhouden, luidt als volgt; ga met uw nagel kruislings over de kras heen:

 • Als uw nagel blijft “hangen” in de kras is deze vaak te diep voor het polijsten van de auto.
 • Blijft uw nagel niet of nauwelijks achter de kras hangen, dan is de kras waarschijnlijk nog wel weg te polijsten.

Als uw nagel duidelijk achter de kras blijft hangen, is deze hoogstwaarschijnlijk te diep. Er bestaat een grote kans dat de kleurlak ook weg is en dat het metaal niet meer goed wordt beschermd. In dit geval zult u de kras opnieuw moeten beschermen tegen de weersinvloeden, om te voorkomen dat er roest ontstaat. Om te voorkomen dat de kras gaat roesten, kunt u bijvoorbeeld een  lakstift gebruiken. Een lakstift is ideaal om de kras te beschermen en minder opvallend te maken. Wilt u geen hoge kosten van een professioneel herstelbedrijf of is de kras zo klein dat u het niet stoort? Dan is de lakstift de ideale tool om bescherming te bieden aan het metaal onder de autolak. Wanneer de kras te lang open blijft kan er oxidatie ontstaan die uiteindelijk veel duurder is om te herstellen. Bij Winparts hebben we lakstiften in vrijwel alle kleuren beschikbaar, lees in onze blog hoe u  de juiste kleurcode van de autolak vindt.

Wanneer u krassen op de auto heeft gesignaleerd en u wilt deze verhelpen, is polijsten een goede manier, welke u ook nog eens gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. Bent u benieuwd hoe zelf auto polijsten werkt? Lees dan gauw verder.

Wat is auto polijsten?

De lak van de auto polijsten is vergelijkbaar met de auto schuren. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar  polijstmiddel is eigenlijk een heel fijn schuurmiddel. Polijstmiddel is namelijk ontworpen om een zeer klein deel van de autolak te verwijderen, zonder dat er sporen achterblijven.

Net zoals met schuurpapier, bestaan er verschillende gradaties polijstmiddel. Sommigen met aanzienlijk minder schurende capaciteit dan anderen. Sommige polijstmiddelen zijn zelfs helemaal niet geschikt voor polijsten en zijn eigenlijk alleen sterk genoeg voor het reinigen. Wanneer u een kras polijst, wordt dus eigenlijk alleen het scherpe randje er vanaf geschuurd, waardoor de kras niet meer zichtbaar is. Wanneer de kras niet te diep is, bestaat er een grote kans dat deze te verwijderen is door te polijsten. Een kras kan op veel verschillende manieren aangepakt worden. Hieronder zullen we twee mogelijkheden bij langs gaan welke u gemakkelijk zelf kunt toepassen. Als eerste de combinatie van spierballen, een  doek en wat polijstmiddel en daarna het gebruik van een polijstmachine.

Een kras met de hand polijsten in 7 stappen

Als het gaat om een losse kras of een klein deel dat u krasvrij wilt maken, dan kun u dit met de hand polijsten. Tegenwoordig zijn er mooie producten te koop die het polijsten erg gemakkelijk maken. Een mooi voorbeeld hiervan is  Scratch-x van Meguiars. Dit is een polijstmiddel die speciaal gemaakt is om met de hand te verwerken. Scratch-x is daarom erg geschikt om kleine krassen uit de autolak te verwijderen. Hoe gaat u te werk? Volg deze 7 stappen om een kras met de hand te polijsten:

 1. Maak de auto goed schoon en wees er zeker van dat er geen vervuiling meer rond de kras aanwezig is. Als er bijvoorbeeld nog zand op de lak zit, is de kans groot dat u weer nieuwe krassen in de lak maakt. Besteed hier dus extra tijd aan. Een goede voorbereiding is het halve werk!
 2. Doe wat polijstmiddel op een microvezeldoek. Een paar druppels zijn genoeg. Wanneer u te veel polijstmiddel gebruikt, ontstaat er namelijk te veel smering. Dit zal er vervolgens voor zorgen dat het polijstmiddel zijn werk niet goed kan doen.
 3. Poets met de microvezeldoek, waar het polijstmiddel op zit, over de kras heen. Doe dit ongeveer een minuut lang en verspreid de beweging over de gehele lengte van de kras.
 4. Pak vervolgens een schoon deel van de doek. Meestal blijft er een witte waas achter als overblijfsel van het polijstmiddel. U kunt dit met het schone deel van de doek wegpoetsen. 
 5. Beoordeel de kras en kijk of er genoeg lak verwijderd is om de kras niet meer te kunnen zien.
 6. Sommige lakken zijn erg hard, hierbij kan het nodig zijn om bovenstaande stappen 2 of 3 keer te herhalen. Stop na 3x omdat het anders mogelijk is dat u teveel lak verwijdert.
 7. De kras zal nu verwijderd, of in ieder geval een stuk minder opvallend moeten zijn.

Auto polijsten met polijstmachine in 6 stappen

Wilt u grotere oppervlakten polijsten? Dan is het aan te raden om dit met een  polijstmachine te doen. Een polijstmachine wordt vaak gebruikt voor het verbeteren van de lak van de hele auto, maar kan ook goed voor een lokale kras ingezet worden. Een polijstmachine doet eigenlijk precies hetzelfde als wat u met de hand doet; het polijstmiddel uitwrijven over de lak, zodat de autolak weer egaal wordt. De polijstmachine doet dit echter op een veel sneller tempo en over een groter oppervlak. Een polijstmachine werkt daarom over het algemeen een stuk makkelijker en het kost u veel minder energie doordat de machine het werk voor u doet.

De stappen voor het polijsten zijn ongeveer hetzelfde als het polijsten met de hand, alleen doet u een paar druppen polijstmiddel op de  foamen schijf van de polijstmachine. Let er op dat u veel korter polijst dan dat u met de hand zou doen. Ook is het belangrijk om de machine te blijven bewegen. Vooral bij een roterende polijstmachine is het blijven bewegen erg belangrijk, zo voorkomt u namelijk dat de lak verbrandt. Hoe gaat u te werk? Volg deze 7 stappen om een kras met een polijstmachine te polijsten:

 1. Maak de auto goed schoon, wees er zeker van dat er geen vervuiling meer op de autolak aanwezig is. Als er bijvoorbeeld nog zand op de lak zit, is de kans groot dat u weer nieuwe krassen in de lak maakt. Dat wilt u natuurlijk liever voorkomen.
 2. Doe wat polijstmiddel op de foamschijf van de polijstmachine. Een paar druppels zijn voldoende.
 3. Beweeg met de polijstmachine over de autolak of het te behandelen deel van de autolak. Zorg dat u de polijstmachine zoveel mogelijk blijft bewegen en dat deze niet te lang op één plek blijft draaien. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat er brandplekken ontstaan. Voornamelijk bij de roterende polijstmachine is dit erg belangrijk.
 4. Wanneer u klaar bent met de machine is het verstandig om nog even met een droge doek over de gepolijste delen heen te gaan. Meestal blijft er een witte waas achter als overblijfsel van het polijstmiddel. U kunt dit met een schone doek wegpoetsen. 
 5. Sommige lakken zijn erg hard, hierbij kan het nodig zijn om bovenstaande stappen 2 of 3 keer te herhalen. Stop na 3x, omdat het anders mogelijk is dat u teveel lak verwijdert.
 6. De krassen zullen nu verwijderd, of in ieder geval een stuk minder opvallend moeten zijn.

Wat is de beste polijstmachine?

Polijstmachines hebben de afgelopen 20 jaar een behoorlijke verandering doorgemaakt. Vooral het aanbod aan machines die zowel professioneel als voor de hobbyist te gebruiken zijn, is flink gegroeid. Momenteel zijn er twee soorten polijstmachines op de markt, de roterende polijstmachine en de excentrische polijstmachine. Hieronder leggen we het verschil tussen deze twee polijstmachines uit.

Roterende polijstmachine

Er zijn dus twee soorten polijstmachines, allereerst is er de roterende polijstmachine. Dit is een schijf die één kant op beweegt. Vaak heeft deze machine verschillende instelbare snelheden. Er zit een grote ronde schijf op met een foamen spons of een stuk katoen, waar het polijstmiddel of de wax op gedaan wordt.

Deze machine is lastig om te bedienen, omdat hij flink wat kracht los laat op de lak als u niet goed uitkijkt. De machine is daarmee uitermate geschikt voor professionele bedrijven die veel auto’s in snel tempo willen polijsten. Doordat de rotende kop nooit stopt bij weerstand of op hoeken van de lak, zal deze bij onzorgvuldig gebruik de lak verbranden. Wij adviseren daarom om deze niet voor thuisgebruik in te zetten.

Excentrische- of dual action polijstmachine

De nieuwere soort polijstmachine is de dual action- of de excentrische polijstmachine. Dit is een veilige machine om thuis mee aan de slag te gaan. Er zijn verschillende gradaties excentrische of dual action machines te koop, die ook geschikt zijn voor de professional. Ook bedrijven stappen steeds vaker over naar dit type machine, omdat u er eigenlijk geen fouten mee kunt maken.

Deze machine onderscheidt zich door de dubbele assen. Één as drijft de kop aan, die vervolgens los op een tweede as hangt. Door de slingerbeweging van de eerste as, komt de kop in beweging. De kop kan echter volledig stilgezet worden als er weerstand ontstaat tijdens het werk. Weerstand kan bijvoorbeeld ontstaan door te weinig polijstmiddel of op de rand van een spatbord. Ondanks dat de motor dan nog volledig draait, is de draaiende beweging bij teveel druk minimaal. Hierdoor kan de lak niet beschadigen.

Ook deze machines zijn volledig instelbaar en te voorzien van verschillende soorten foamen pads voor op de kop. Bovendien zijn deze machines veilig te gebruiken bij het verwijderen van beschadigingen, waskrasjes of voor het aanbrengen van die mooie harde wax voor de zomer.

PolijstmachinePolijstmachine

Kosten polijsten auto

U kunt het auto polijsten ook uitbesteden en de kras laten uitpoetsen door een professioneel bedrijf. Een lokale kras verwijderen is meestal niet zo kostbaar en meestal bent u voor minder dan 100 euro klaar. Het wordt echter een ander verhaal als u de hele auto wilt laten behandelen. In de loop van de jaren kunnen er was krasjes ontstaan in de lak en kan het nodig zijn om de hele auto aan te pakken. De hele auto goed laten polijsten kost vaak tussen de 300 en 500 euro. Het materiaal is niet duur, maar het is een erg tijdrovend proces om goed en veilig uit te voeren. Eventuele nabehandelingen komen hier nog bovenop, zoals bijvoorbeeld een coating.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

,