De APK keuring. Wat is het, wat kost het en wat kan je zelf doen?

06 December 2018
De APK keuring. Wat is het, wat kost het en wat kan je zelf doen?

Iedereen die een auto heeft, heeft er mee te maken: de APK keuring. Over het algemeen niet iets om naar uit te kijken. De auto een dagje (of langer) kwijt en kans op een hoge rekening of afgekeurde auto. Maar, wist u dat u uw auto ook kunt voorbereiden op de APK? Door zelf uw auto te controleren kunt u eenvoudige problemen oplossen. Dan kunt u hoge kosten voor nieuwe onderdelen of een afgekeurde auto voorkomen. In deze blog leggen wij alles over de APK keuring uit. Wanneer uw auto aan de APK check toe is, wat de keuringseisen zijn, wat de kosten zijn en wat u moet doen als uw auto is afgekeurd.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Wat is een APK keuring?     

Volgens het RDW is de APK een Algemene Periodieke Keuring. Deze keuring is wettelijk verplicht in Europa om de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. Tijdens deze keuring zal een keurmeester uw auto beoordelen op veiligheid, milieu en registratie. Omdat deze keuring periodiek is, is het een momentopname van de technische staat van uw auto. Belangrijk om hier bij direct te vermelden dat een geldige APK geen garantie biedt dat uw auto probleemloos blijft rijden. Bij een APK check wordt enkel bepaald of uw auto voldoet aan de eisen om de weg op te mogen. Tijdens deze keuring worden eventuele mankementen opgespoord. Na de keuring ontvangt u een keuringsrapport waarin geschreven staat of uw auto goedgekeurd is voor de openbare weg of dat er dergelijke mankementen aan de auto zijn die eerst verholpen moeten worden. Zijn de mankementen verholpen, dan kunt u uw auto opnieuw laten keuren.

Bij een APK keuring wordt uw auto onder andere beoordeeld op:

  • Verkeersveiligheid: remsysteem, wielophanging, schokdempers, banden en bandenspanning, stuurinrichting, verlichting, carrosserie, veiligheidsgordels, ruitenwissers, ruitensproeiers, uitlaat en airbags.
  • Milieu: uitstoot uitlaatgassen en lekkage vloeistoffen
  • Registratie: kentekenbewijs, identificatienummer, kilometerstand en gebruikte brandstof.

In mei 2018 hebben er wat wijzigingen plaatsgevonden in de wetgeving betreft de APK keuring. Waar voorheen niet werd gecontroleerd of werd afgekeurd op lekkage van  vloeistoffen en de werking van het controlesysteem zoals de airbags, bandenspanning, stuurbekrachtiging, gordelspanners en stabiliteit- en antiblokkeersystemen is dat voor auto’s met een kentekendatum vanaf 2018 wel het geval. Voor auto’s die een kentekendatum van 31 december 2017 of eerder hebben, zal de auto op deze punten niet worden afgekeurd. Wel zult u in het APK keuringsrapport een aantekening vinden.

Ook is er vanaf 2018 een verandering voor dieselrijders. Bij de APK check zal in het vervolg worden gecontroleerd op de aanwezigheid van een  roetfilter. Roetfilters zitten standaard in dieselauto’s om aan de Europese emissie-eisen te voldoen. Veel auto eigenaren verwijderen of schakelen het roetfilter uit voor tuning of besparingsredenen. Het hebben van een roetfilter op de nieuwe dieselauto is echter sinds 2011 verplicht. Is uw auto voor 2011? Dan kan uw auto ook een roetfilter hebben, is deze verwijderd? Dan heeft dat niet direct gevolgen voor de APK. Het is echter wel verplicht om dit de melden bij de RDW, u heeft namelijk een wijziging in de constructie van de auto aangebracht.

APK keuring wanneer?

Een APK check kunt u twee maanden voor de vervaldatum laten uitvoeren. U heeft dan voldoende tijd om de auto te repareren mocht dit nodig zijn. Nu denkt u wellicht, maar dan schuift mijn APK datum steeds twee maanden op. Dat is gelukkig niet het geval. Als u twee maanden van tevoren de keuring laat uitvoeren, dan blijft de APK datum zoals hij was. Doet u het echter nog voor deze twee maanden, dan zal de datum wel naar voren schuiven.

Het is belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de APK vervaldatum. Zonder geldige APK mag nu namelijk niet de weg op met uw auto. Doet u dit toch, dan kan dit een flinke boete opleveren. Maar met een boete bent u er alleen nog niet. Raakt u met een niet-gekeurde auto betrokken bij een auto ongeluk? Dan kunnen verzekeringsmaatschappijen weigeren om geld uit te keren. U zult zelf voor alle kosten opdraaien. Het is dus belangrijk dat u uw auto op tijd laat keuren bij een vakgarage.

Er bestaan verschillende regels als het gaat om de APK keuring. Het is afhankelijk van de leeftijd van de auto hoe vaak deze voor een APK check moet. In onderstaande tabel leest u de regels.

Type autoWanneer APK?
Auto's van voor 1960 Geen APK keuring nodig
Auto's van 30 jaar en ouder 1 keer per 2 jaar APK keuring
Benzine of elektrisce auto's van vóór 1 januari 2005 1e APK keuring na 3e jaar, daarna elk jaar
Diesel of LPG auto 1e APK na 3e jaar, daarna elk jaar
Benzine of elektrische auto's van na 1 januari 2005 1e APK keuring na 4e jaar, 2e keuring na 6e jaar, 3e keuring na 8e jaar. Daarna elk jaar. 

Is uw auto al eerder gekeurd? Dan kunt u eenvoudig op de website van het RDW uw voertuiggegevens bekijken. Hier staat aangegeven voor welke datum uw auto gekeurd dient te worden. Ook ontvangt u 6 weken voor uw auto gekeurd moet worden een melding van het RDW. Dan heeft u ruim de tijd om de APK in te plannen en om uw auto goed voor te bereiden op de keuring. Hoe u uw auto kunt voorbereiden op de APK keuring leest u hieronder.

Hoe bereid ik mijn auto voor op de APK keuring? 

Voor u de auto voor de APK laat keuren, kunt u zelf al een check doen en eventueel tekortkomen aan uw auto zelf oplossen. Door u goed voor te bereiden op de APK kunt u voorkomen dat uw auto wordt afgekeurd en/of dat er dure reparaties uitgevoerd moeten worden. En kosten besparen dat willen we uiteraard allemaal! Zorg wel dat u de check ruim voor de APK keuringsdatum uitvoert. Mocht u problemen tegenkomen, dan heeft u nog even de tijd om deze op te lossen. Het volgende kunt u allemaal controleren:

Algemeen: de auto moet deugdelijk zijn en mag geen  vloeistoffen zoals motorolie lekken. Controleer of er voldoende vloeistoffen zoals motorolie en  remvloeistof aanwezig zijn in de auto. Zit er te weinig in? Dan bestelt u deze vloeistoffen snel en voordelig bij Winparts. Brengt u uw auto naar de keuring? Zorg er dan voor dat u deze ook even mooi schoonmaakt, een goede indruk doet namelijk ook wat. Ook poetsproducten voor uw auto bestelt u eenvoudig bij Winparts.

Bandencheck: controleer uw  autobanden. Slechte autobanden is een punt waarop veel auto’s worden afgekeurd. Zorg dat het profiel van uw banden voldoende is. Wettelijk gezien mag het profiel van uw banden niet minder zijn dan 1,6 mm. Het profiel kunt u zelf meten met een  bandenprofielmeter. Daarnaast mogen de banden geen scheuren hebben of uitdroging vertonen. Is dit wel het geval? Bestel dan nu voordelig nieuwe banden bij Winparts. Laat u nieuwe autobanden bij de garage bestellen, dan zullen de kosten een stuk hoger zijn dan dat u ze zelf bij ons bestelt. Controleer ook even de bandenspanning, dit kunt u doen met een  bandenspanningsmeter. Wilt u meer lezen over autobanden, het profiel en de bandenspanning? Lees dan snel  onze blog.

Remmen: controleer of de remmen nog voldoende werken. Hierbij is het belangrijk dat  remschijven nog voldoende dikte hebben en dat de remblokken voldoende voering hebben. Gelukkig zien we de laatste jaren steeds vaker dat er een indicator bij de remblokken aanwezig is. Deze laat door middel van een  sleepcontact weten wanneer de voering van de remblokken bijna aan hun eind zijn. Zijn de remschijven en remblokken te ver versleten? Dan kunt u deze nog voor de APK check zelf vervangen. Bij ons vindt u een ruim assortiment  remonderdelen. Daarnaast is het belangrijk dat de handrem goed werkt. Ook mogen de  remslangen niet lekken. Deze kunt u controleren op scheuren of uitdroging. Defecte remslangen is vaak reden voor afkeuring.

Ruitenwissers & ruitensproeier: controleer de ruitenwissers. Deze moeten niet uitgedroogd zijn en geen strepen achterlaten tijdens het wissen. Doen ze dit wel? Bestel dan voordelig nieuwe ruitenwissers bij ons. Controleer ook of de ruitensproeiers nog goed werken en goed zijn afgesteld. Controleer vervolgens ook of er nog voldoende  ruitenwisservloeistof in de auto aanwezig is. Ook ruitenwisservloeistof bestelt u snel en voordelig bij Winparts.

Verlichting: controleer de  verlichting. Deze moeten allemaal goed werken en goed zijn afgesteld. Zowel voor als achter moeten alle autolampen het goed doen. Test de  lampen, richtingaanwijzers, remverlichting en  kentekenplaatverlichting. Voor het beste resultaat controleert u de verlichting samen met iemand.

Uitlaat & uitlaatgassen : het is lastig te controleren of de auto voldoet aan de wetgeving omtrent uitlaatgassen, maar u kunt wel controleren of uw  uitlaat lek is. Dit kunt u doen door de motor te laten draaien en te luisteren naar het geluid dat uit de uitlaat komt. Leg een hand op het einde van de uitlaat en luister of er ergens lucht ontsnapt onder de auto. Hoort u lucht ontsnappen, dan is de kans groot dat er een beschadiging of roestvorming op de uitlaat zit. Vaak betekend dit vervanging van een deel van de uitlaat. Een nieuw uitlaatdeel bestelt u eenvoudig bij Winparts.

Vergrendeling & gordels: controleer of alle deurenscharnieren, de motorkap en achterklep naar behoren sluiten. Controleer ook of de autogordels naar behoren werken en compleet zijn.

Registratie: zijn alle papieren in orde? Hieronder valt onder andere het kentekenbewijs. Ook moet het chassisnummer overeenkomen met uw autopapieren. Ook moeten de  kentekenplaten aan de voor- en achterzijde van de auto gelijk zijn. Daarnaast moet de brandstofsoort en de wielbasis overeenkomen met de papieren.

Carrosserie & claxon: controleer of de claxon werkt. Is dit niet het geval, dan kunt u hem zelf nog tijdig vervangen. Betreft het carrosserie, zal voornamelijk worden gecontroleerd op roest. Controleer dit op tijd. Eventueel kunt u zelf nog roest verwijderen om de kosten te drukken.

Spiegels & voorruit: uiteraard dienen de spiegels aanwezig te zijn en in goede conditie te verkeren. Voor de voorruit geldt dat deze niet beschadigd mag zijn.

Heeft u een probleem ontdekt bij een of meerdere van bovenstaande categorieën? Dan kunt u het best de problemen verhelpen of repareren voor u de auto naar de APK keuring brengt. Voor alle auto-onderdelen en benodigdheden kunt u bij Winparts terecht. Selecteer eenvoudig op uw kenteken of automodel en de geschikte producten voor uw auto worden getoond.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Wat zijn de APK keuring kosten?

Wat de APK keuring kosten precies zijn is lastig om te zeggen. Er bestaat namelijk geen vaste prijs voor deze keuring, het is afhankelijk van de garage waar u de keuring laat uitvoeren. Over het algemeen variëren de prijzen, maar liggen vaak rond de 50 euro. Bij sommige garages moet u nog extra betalen voor een roetmeting, viergasttest of het afmelden van de auto bij de RDW. Maar ook dit is afhankelijk van de garage waar u heen gaat. Garages concurreren onderling flink met de prijs, maar de kwaliteit van een keuring wordt gecontroleerd door Rijksdienst voor Wegverkeer, dus op een goedkope APK keuring kunt u zeker vertrouwen. Spreek altijd wel even goed met de garage af dat ze eerst met u overleggen voor ze (dure) reparaties aan uw auto uitvoeren. Zo ontvangt u niet onverwachts een hoge rekening.

Om kosten en tijd te besparen op de APK, kunt u de keuring het best combineren met een onderhoudsbeurt. Bij een onderhoudsbeurt wordt de auto op meer punten gecontroleerd. Combineert u een onderhoudsbeurt auto met een APK, dan wordt de auto uitgebreid bekeken met slecht een aantal uren extra werk. Bij veel garages hoeft u geen APK kosten te betalen als u een grote beurt aan de auto laat uitvoeren. Dat scheelt ook weer geld! Lees in onze blog:  wat doen ze bij een grote beurt aan de auto? Alles over een onderhoudsbeurt.

Auto niet door APK keuring, wat nu?    

Stel, de auto komt niet door de APK keurig en is dus afgekeurd. Indien u de afkeuring onterecht vindt kunt u bezwaar indienen bij het RDW. Een medewerker van de RDW komt dan controleren of de APK afkeuring terecht is. Dit bezwaar kunt u alleen direct bij de keurig indienen, na de tijd is dat niet meer mogelijk. Als uw auto is afgekeurd ontvangt u een keuringsrapport met daarin de gebreken en eventuele adviezen.

Als uw auto is afgekeurd, maar de vervaldatum van de voorgaande APK nog niet is verlopen, dan wil dat niet zeggen dat uw met auto de weg op mag. Er is namelijk bij de nieuwe APK keuring een gebrek geconstateerd. Gaat u alsnog de weg op? Dan kan dit leiden tot een fikse boete. Nu uw auto is afgekeurd, kunt u een paar dingen ondernemen. U kunt ervoor kiezen om de auto te (laten) repareren zodat deze bij een nieuwe keuring er wel doorheen komt. Bij een afkeuring heeft u twee maanden de tijd om de mankementen van de auto te verhelpen en deze voor een herkeuring aan te bieden. In deze tijd mag u niet met uw auto rijden met uitzondering van de rit naar het APK keuringstation en de garage waar u uw auto laat repareren. Heeft repareren geen zin meer? Dan kunt u ervoor kiezen om de auto te verkopen, in te ruilen of naar de sloop te brengen.

APK verlopen, wat nu?       

Is de APK verlopen en u rijdt met de auto, dan bent u strafbaar. U kunt zowel van de politie als van het RDW een boete ontvangen. Maar dat is niet het enige. Veroorzaakt u een ongeluk terwijl uw auto geen geldig APK heeft? Dan kan de verzekering besluiten om niet uit te keren. Er is echter wel een ruimte ingesteld om alsnog aan de APK keuringsplicht te voldoen. Als de datum verlopen is, heeft u volgens de wet nog twee maanden de tijd om alsnog de auto te laten keuren. Let op! In deze periode mag u niet met de auto rijden. In deze twee maanden mag hij enkel op de openbare weg stilstaan.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.