Bobine doormeten: alles wat je moet weten!

24 Februari 2023
Bobine doormeten: alles wat je moet weten!

Een bobine doormeten is een eenvoudige manier om de staat van de bobine te controleren. De bobine, ook wel ontstekingsspoel genoemd, is een belangrijk onderdeel van het ontstekingssysteem van de auto. Een defect aan de bobine leidt tot slechtere prestaties van de motor of een niet startende motor. In deze blog leggen wij u uit hoe de bobine doormeten werkt, de symptomen van een defecte bobine en beantwoorden we veelgestelde vragen over de bobine. 

Knop naar multimeter

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Hoe zelf een bobine doormeten?

U kunt eenvoudig zelf een bobine doormeten met een multimeter. De bobine is onderdeel van het ontstekingssysteem van de auto en het produceert een hoogspanning voor de ontsteking van brandstof. Voor de werking van de motor is het daarom belangrijk dat de bobine goed functioneert!

Met een multimeter controleert u de werking van de bobine. Voordat u begint, moet u weten welk type bobine u heeft en wat de weerstandswaarde van de bobine is.

Soorten bobines

Een staartbobine kunt u eenvoudig ontkoppelen en eruit pakken. Bij een DIS bobine moet u rekening houden met de bougiekabels. Vaak beschikt deze bobine over vier kabels. Zorg ervoor dat de kabels op exact dezelfde plek weer gekoppeld worden. Net zoals ze in de oude bobine zaten. 

Tip! Markeer de kabels met tape of maak een foto, zodat u precies weet hoe ze teruggeplaatst moeten worden.

Weerstandswaarde bobine

U vindt de weerstandswaarde van de bobine bij de technische gegevens van de fabrikant. Dit zijn twee waarden; weerstandswaarde van de primaire wikkeling en de waarde van de secundaire wikkeling. 

We leggen u hieronder uit hoe u een bobine test met een multimeter. Lees gauw verder!

Knop naar multimeter

Bobine doormeten met multimeter

Heeft u de bobine losgehaald? Dan kunt u nu eenvoudig de bobine doormeten met een multimeter:

 1. Schakel de stroomtoevoer uit voordat u begint. Ontkoppel hiervoor de accu. Haal eerst de kabel van de minpool van de accu en daarna de pluspool.  
 2. Vind de bobine. U vindt de bobine meestal op de motor van de auto. 
 3. Ontkoppel de draden van de bobine. Het verschilt per type bobine hoeveel draden eraan bevestigd zijn. 
 4. Stel de multimeter in op de weerstandswaarde van de bobine. Plaats de sondes op de uiteinden van de bobine en controleer de waarde.  
 5. Controleer de weerstand van de primaire spoel. Zet de twee sondes van de multimeter op de aansluitingen van de primaire spoel. De gemeten waarde moet binnen de waarden van de fabrikant vallen.  
 6. Controleer vervolgens de weerstand van de secundaire spoel. Plaats de sondes op de aansluitingen van de secundaire spoel. Ook deze waarden moeten binnen de waarden van de fabrikant vallen.  
 7. Vergelijk de gemeten waarden met de waarden van de fabrikant.  Vallen de gemeten waarden binnen de waarden van de fabrikant? Dan is de bobine nog in goede staat. Vallen ze erbuiten? Vervang of herstel dan de bobine.  
 8. Sluit vervolgens de accu weer aan door de pluspool als eerst te koppelen. Sluit als laatst de minpool aan. 

Om problemen met de motor te voorkomen, is het verstandig de bobine te controleren. U leest hieronder welke symptomen wijzen op een defecte of slecht werkende bobine.

Wanneer bobine doormeten?

U kunt de bobine doormeten wanneer u problemen ervaart met de werking van de motor. Herkent u een van de volgende symptomen, dan is het verstandig om de bobine te testen:

 • Onregelmatig stationair draaien van de motor 
 • Slecht starten van de motor 
 • Verminderde motorprestaties 
 • Hoger brandstofverbruik 
 • Hogere uitstoot van uitlaatgassen

Daarnaast is het verstandig de bobine regelmatig te controleren om vroegtijdige problemen op te sporen. Wij raden aan om dit onderdeel bij elke grote onderhoudsbeurt of om de 50.000 kilometer te testen. Waarom het belangrijk is om de bobine regelmatig te controleren, leest u hieronder!

Bobine doormeten: waarom is dit belangrijk?

Een bobine doormeten is een eenvoudige manier om te controleren of de bobine nog goed werkt. Dit elektronische apparaat zet de spanning van de accu om in een hoogspanning om een vonk te creëren. Deze vonk is nodig voor het verbranden van brandstof en voor de werking van de motor van de auto. 

Het regelmatig doormeten van de bobine kan problemen en grote schade aan de motor voorkomen. Daarnaast kan een kapotte bobine zorgen voor een hoger brandstofverbruik en meer uitstoot van uitlaatgassen. Op langere termijn leidt dit tot hogere onderhoudskosten.

Knop naar categorie bobines

Veelgestelde vragen

Hier vindt u veelgestelde vragen over de bobine. 

Wat is een bobine?

Een bobine is een belangrijk onderdeel van het ontstekingssysteem van de auto. Via de bougiekabels ontvangt de bobine stroom van de accu. De bobine zet deze spanning om in een hoogspanning. 

De bougies van de auto gebruiken deze spanning om een vonk te genereren. Deze vonk is nodig voor het verbranden van de brandstof.

Hoe lang gaat een bobine mee?

Het verschilt per bobine hoe lang dit onderdeel mee gaat. Afhankelijk van het merk en model, gaat een bobine vaak tussen de 100.000 en 150.000 kilometer mee.

Wat zijn de kosten van een nieuwe bobine?

Het hangt af van het soort bobine dat u nodig heeft wat de kosten zijn. De prijs van een nieuwe bobine zit tussen de €20 en €200.

Welke bobine voor mijn auto?

Wilt u weten welke bobine geschikt is voor uw auto? Met onze kentekencheck vindt u eenvoudig de juiste bobine. Vul uw kenteken of autogegevens in op de website. Wij zorgen ervoor dat de juiste bobines getoond worden. Wel zo makkelijk!

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op uw eerste bestelling. 

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden