Autorijden in het donker

20 November 2024
Autorijden in het donker

De “r” zit weer in de maand en daarmee worden de dagen ook weer korter. Veel Nederlanders vinden het lastig om in het donker te rijden. Dit kan komen door nachtblindheid, verblinding door tegenliggers of zelfs doordat men slaperig wordt achter het stuur. Als u niet meer goed kunt zien of opletten tijdens het rijden, is dit natuurlijk ontzettend gevaarlijk. Wat uw probleem ook is, wij hebben voor u alle tips voor autorijden in het donker.

Slecht zicht

Tijdens het autorijden wilt u goed zien waar u heen gaat, dat is logisch. Daarom vinden veel mensen het niet fijn om in het donker te rijden: in het donker zijn kleuren niet goed zichtbaar, wordt u makkelijker verblindt en ziet u minder goed wat er buiten de weg gebeurt. Uw ogen hebben tijd nodig om aan het donker te wennen. Als u dus ineens wordt verblind, duurt het een moment voordat u weer goed ziet in het donker.

Om toch zoveel mogelijk te zien, zijn hier een aantal tips.

Zorg dat het donker is in de auto

Als het buiten donker is, maar in uw auto juist licht, wordt uw voorruit een soort spiegel tegen de donkere nacht. Zorg er dus voor dat het zo donker mogelijk is in uw auto, zodat u niet wordt afgeleid door reflecties. Dat betekent dat u uw navigatie op donkere modus wilt zetten, als dat niet automatisch gaat.

In het donker is het nog belangrijker om niet naar uw telefoon te kijken, omdat dit u weer tijdelijk kan verblinden. Zorg ook dat uw passagiers hun schermen zo donker mogelijk zetten, vooral uw bijrijder. Als u uit uw ooghoek of in uw voorruit een glimp van een scherm opvangt, kan dit erg afleidend zijn en ziet u gauw iets buiten de auto over het hoofd.

Zorg dat uw autoruiten schoon zijn

Schone autoruiten zijn altijd fijn. In het donker is dit niet anders. Als u over een onverlichte weg rijdt en er een tegenligger aan komt, merkt u het gauw genoeg als de ramen vies zijn. Dit zorgt namelijk voor vegen die ontzettend schitteren in het licht van de koplampen. Op deze manier kunt u voor enkele seconden tot minuten verblindt worden. Zorg er daarom voor dat uw ruiten goed schoon zijn, ook aan de binnenkant, voor u op weg gaat. Vooral vet kan in het licht zorgen dat u niets meer ziet. Het is daarom altijd verstandig om een doekje en een ontvettende ruitenreiniger in uw auto te hebben.

Controleer uw ruitenwissers

Als u in het donker onderweg bent, kan regen u nog meer verblinden. Regendruppels op het raam vervormen uw zicht en kunnen licht van koplampen in uw ogen schijnen. Als uw ruitenwissers versleten zijn, kunnen ze strepen achterlaten waardoor u niets meer ziet. 

Met goede ruitenwissers voorkomt u dit probleem. Niet iedereen weet dat de ruitenwissers ongeveer jaarlijks vervangen moeten worden. Vooral na een hete, droge zomer kunnen de rubbers zomaar uitgedroogd zijn. U wilt hier niet achter komen als u in het donker door een regenbui rijdt! Controleer daarom regelmatig of uw ruitenwissers nog goed zijn.

Gebruik de antiverblindingsstand van uw spiegel

Tegenwoordig zijn veel koplampen erg fel. Dit komt doordat moderne koplampen met LED of xenon lampen met minder energie veel feller licht kunnen maken. Dit is mooi voor de bestuurder, maar kan verblindend zijn voor andere automobilisten. Als u merkt dat de koplampen van de auto achter u wel erg goed zichtbaar zijn in uw spiegels, kunt u de spiegel iets omlaag richten. Zo kunt u nog steeds achter u kijken, maar heeft u hopelijk niet meer het schijnsel van de koplampen in uw ogen. Veel moderne auto’s hebben ook een knopje voor een zogenaamde antiverblindingsstand. Deze stand dimt de spiegel of past de hoek aan, zodat u niet verblindt wordt.

Als u zelf LED- of xenonverlichting heeft, zorg dan dat uw koplampen goed zijn afgesteld. U kunt dit controleren door stil te staan bij een muur. Het schijnsel van uw koplampen moet iets lager dan uw motorkap komen op de muur voor u.

Als u echt heel veel last van de koplampen van uw achterligger, kunt u de achterruit blinderen met plakfolie. Zo komt er minder ligt naar binnen, zodat u niet wordt verblind.

Vermoeidheid

Een ander risico aan rijden in het donker, is vermoeidheid. Het SWOV schatte in 2019 dat in wel 15-20% van de verkeersongevallen, vermoeidheid een rol speelt. Als u moe bent, heeft u meer tijd nodig om te reageren. Om hiervoor te compenseren, gaan mensen soms harder rijden of dichter bij hun voorligger rijden. Dit zorgt juist voor onveilige situaties.

Het probleem van vermoeidheid is groter in de winter, omdat het sneller donker is. Daarnaast draagt slecht weer bij aan een grotere kans op ongelukken, door slecht zicht en een langere remweg als gevolg van gladheid. Zorg dus dat u goed uitgerust op weg gaat. Zorg voor frisse lucht in de auto en zet de kachel niet te warm, hierdoor wordt u namelijk sneller slaperig. Neem voor lange afstanden regelmatig een pauze om even uit de auto te stappen en rond te lopen. Praten met uw passagier(s) kan u helpen om wakker te blijven.

Rijden in het donker kan een uitdaging zijn, maar met deze tips houdt u controle over uw auto.

SWOV (2019). Vermoeidheid. SWOV-factsheet, september 2019. SWOV, Den Haag.