Auto trilt bij remmen? Hierdoor komt dat

01 Februari 2023
Auto trilt bij remmen? Hierdoor komt dat

Het is geen fijn gevoel. Het moment dat u snelheid probeert te minderen en de auto trilt bij het remmen . Het stuur en het rempedaal trillen heen en weer en misschien hoort u zelfs piepende geluiden. Het probleem kan liggen aan kromme remschijven, kapotte fuseekogels of schokdempers die aan vervanging toe zijn. Wanneer de auto trilt bij het remmen is het in ieder geval belangrijk om actie te ondernemen. In deze blog leest u alle oorzaken oplossingen voor een trillende auto bij het remmen.

Onderdelen remsysteem

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? klik dan op een van de volgende links:

Auto trilt bij remmen

Een auto die trilt bij het remmen kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst denkt u natuurlijk aan een probleem met de rem zelf. Kromgetrokken remschijven zorgen voor trillingen die te voelen zijn in het rempedaal. Dit is voornamelijk te merken bij hoge snelheden tussen de 80 en 130 km/u. Als de auto trilt bij het remmen, kan dit echter verschillende oorzaken hebben. We hebben ze hieronder voor u opgenoemd.

1. Kromme remschijven

Als u tijdens het remmen de auto of het stuur voelt trillen, dan denkt u uiteraard direct aan een probleem met de remmen. Trilleningen bij te het remmen worden veroorzaakt door gebogen  remschijven. Tijdens het remmen warmen de remschijven flink op. De schijven zijn hittebestendig, mits zij na het remmen ook weer kunnen afkoelen. Als de remschijven oververhit raken, dan kunnen ze gaan kromtrekken. Om te controleren of de schijven zijn gebogen, haalt u het wiel van de auto en inspecteert u de schijf.

2. Ophanging

Zijn de remschijven mooi recht? Dan kan het probleem ook liggen aan de ophanging. In de  schokdempers en fuseekogels kunnen scheurtjes ontstaan door het te hard rijden over drempels en door putjes of door kleine aanrijdingen. Op het moment dat dit vaak gebeurt, kan er speling komen op de fuseekogels, zullen de onderdelen kapotgaan en voelt u de auto trillen tijdens het remmen. In onze  blog over fuseekogels leest u hoe u deze vervangt.

3. Aandrijflijn

Een andere oorzaak is een defect in de aandrijflijn, dit is een gevolg van slijtage. De aandrijflijn is een verzamelnaam voor alle onderdelen die ervoor zorgen dat de wielen worden aangedreven. Hieronder vallen onderdelen zoals de motor, koppeling en versnellingsbak. 

Trilt de auto tijdens het remmen? Controleer dan de  wiellagers en naven, de homokineet, de aandrijfas en de schakelstangen. Deze onderdelen zijn aan slijtage onderhevig. Heeft de auto meer gebreken dan alleen trillen bij het remmen? Dan dient u wel alle onderdelen van de aandrijflijn te controleren. Lees hierover onze blog:  Mijn auto maakt een ratelend of tikkend geluid.

De oorzaak vinden

Er zijn best veel onderdelen die het trillen tijdens remmen veroorzaken. Controleer daarom eerst de remschijven. In de meeste gevallen zit hier het probleem en ook direct de oplossing. Vervolgens kunt u nagaan of de ophanging van de auto geen gebreken heeft. 

Voornamelijk de schokdempers en de fuseekogels zijn aan slijtage onderhevig. Is dit alles in een goede conditie? Dan kunt u gaan kijken naar de aandrijflijn. Let er ook op of er geen andere symptomen zijn naast het trillen bij het remmen. Bijvoorbeeld een ratelend geluid, stotterende motor of een stuur die naar een kant trekt. Dit zijn duidelijke aanwijzingen dat het defect ergens anders ligt dan bij de remmen.

Kromgebogen remschijven vervangen

Remschijven kunnen krombuigen door oververhitting. De remschijf is gemaakt om hoge temperaturen aan te kunnen. Tijdens het remmen kan de temperatuur oplopen tot 800˚C, maar het is belangrijk dat de remschijven na het remmen ook goed kunnen afkoelen. Gebeurt dit niet, dan trekken de remschijven krom. Oververhitting kan ontstaan door een sportieve rijstijl of door bumperkleven. 

Bij deze rijstijlen dient u vaak hard te remmen om ongelukken te voorkomen. Een simpele oplossing is om rustiger te gaan rijden en meer afstand van uw voorganger te houden. Bovendien is het belangrijk om uw voet van het rempedaal te verwijderen wanneer u stilstaat. Wanneer u deze niet loslaat ontstaat er veel warmte achter de remblokken, die niet kan ontsnappen. Ook dit is vaak een oorzaak van trillende remmen.

Heeft u last van kromgebogen remschijven en trillende remmen? Dan kunt u de remschijven zelf vervangen. Let op dat u de beide remschijven van de as gelijktijdig vervangt. Anders kan de auto scheeftrekken tijdens het remmen en wordt het voertuig onbetrouwbaar. Voor het vervangen van de remschijven heeft u de volgende onderdelen nodig:

Krik en assteunRatelRingratelStaalborstel en remklauwRemmenreiniger

Remschijf                     RemblokkenKopervet

Het vervangen van de remschijven doet u als volgt:

  1. Haal het wiel van de auto af. Draai eerst de wielbouten een kwartslag los als de auto nog volledig op de grond staat. Hiermee voorkomt u dat het wiel mee gaat draaien en u de bouten niet los krijgt. Nadat de wielbouten de eerste slag zijn losgedraaid, krikt u de auto op en zet de  assteunen eronder. Vervolgens draait u het wiel verder los en haal het wiel eraf.
  2. De volgende stap is het verwijderen van de remklauw. Haal als eerste de slijtindicator los van de rem. De remklauw zit vast met 1 of 2 bouten. Draai deze los en til de remklauw van de schijf. De remleiding hoeft u niet van de remklauw te halen. Hang de remklauw met de haak aan de schokdemper.
  3. Vervolgens demonteert u de remblokken. Deze schuift u eenvoudig uit hun houder. Tip: maak even een foto van hoe deze erin zaten voordat u ze eruit haalt. De nieuwe remblokken dient u namelijk op dezelfde manier weer te plaatsen.
  4. En dan is het nu tijd op de remschijven te demonteren. De remschijf zit vast met 1 of 2 bouten. Draai de bouten los, deze kunnen stevig vastzitten. Eventueel kunt u met een hamer een zachte tik op de sleutel geven om de bouten los te krijgen. Haal vervolgens de remschijf van de naaf.
  5. Nu heeft u alle onderdelen gedemonteerd en kunt u alles goed schoonmaken met de staalborstel.
  6. Vervolgens is het tijd voor de montage. Plaats als eerste de nieuwe rechte remschijf terug op de wielnaaf. Heeft u bouten moeten losmaken bij de demontage? Plaats deze dan ook weer op de plek.
  7. Na de remschijf plaatst u de nieuwe remblokken in de houders. Vergeet niet op de slijtindicator aan te sluiten en te resetten. Gebruik het kopervet op de metaal rakende delen. Het vet voorkomt dat de remmen gaan piepen.
  8. Ontvet vervolgens de remschijf met de remmenreiniger. Plaats de remklauw weer op de schijf en draai de bouten vast.
  9. Tot slot zet u het wiel weer op de auto.

Na afloop van het vervangen van de remschijven dient u nog even een paar keer met het rempedaal te pompen. Dit ontlucht de remleidingen en dat is nodig voor werkende remmen. Lees ook onze blog:  Dit is hoe je zelf remschijven vervangt.

Piepend geluid tijdens het remmen

Met piepende remmen tot stilstand komen voor het stoplicht. Het klinkt stoer maar het is toch iets wat u wilt voorkomen. Het piepende geluid van de rem wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de remblokken. Heeft u de remblokken zojuist vervangen? Dan moeten deze nog even inslijten op de remschijven en is er niets aan de hand. Zijn de remblokken al wat ouder, dan is het wellicht tijd op de blokjes te gaan vervangen.  In onze blog leest u hoe u dit zelf kunt doen.

Doorrijden met piepende remmen is sterk afgeraden. Naast dat het gevaarlijk is om door te blijven rijden, zijn de piepende remmen een voorteken van trillende remmen. In het geval dat de remblokjes moeten inslijten is er niets aan de hand. Maar in alle andere gevallen betekenen piepende remmen foute boel. 

De remmen piepen door de metalen delen die tegen elkaar aan schuren. Dit vermindert de wrijving en maakt de remmen onbetrouwbaar. Het is ontzettend belangrijk dat u het remsysteem kan vertrouwen. Daarnaast is het piepende geluid ook ronduit irritant en wilt u dit zo snel mogelijk verhelpen.

Piepende remmen kunnen snel verholpen worden. Meestal al door het schoonmaken van de remschijven.

Remmen reinigen

De auto gaat trillen bij het remmen door achterstallig onderhoud. De piepende en trillende remmen kunnen dus eenvoudig voorkomen worden door de remmen regelmatig te controleren en eventueel te reinigen. Hiermee voorkomt u onnodige schade en hoge reparatiekosten.

Remmenreiniger

Het remsysteem zit dicht bij het wegdek en krijgt daardoor te maken met opspattend vuil, zoals steentjes, strooizout en ander vuil. Daarnaast zijn de onderdelen gemaakt van metaal en kan er corrosie ontstaan. Dit alles tast de kwaliteit van de remmen aan. Door de remmen regelmatig schoon te maken haalt u het vuil weg en voorkomt u corrosie. 

Voor het reinigen van de remmen heeft u een goede  remmenreiniger nodig. De reiniger is een krachtige ontvetter. Let daarom goed op dat u niet alle remonderdelen onderspuit met de reiniger. De remblokken en remklauwen dienen namelijk goed gesmeerd te blijven met kopervet. 

De remmenreiniger gebruikt u door de remschijven in te spuiten met de reiniger en even te laten inwerken. Het vuil en de corrosie verdwijnt dan als sneeuw voor de zon. Door dit simpele onderhoud regelmatig uit te voeren, spoort u problemen met de remmen snel op en voorkomt u dat de auto gaat trillen tijdens het remmen. Zijn er onderdelen dia aan vervanging toe zijn? Vul dan uw kenteken of autogegevens in en vind de geschikte auto onderdelen.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Onderdelen remsysteem

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op uw eerste bestelling.

Veelgestelde vragen

Wat is er aan de hand als de auto trilt? 

Als uw auto trilt, kan dit verschillende oorzaken hebben, variërend van relatief eenvoudige tot meer ernstige problemen. Hier zijn enkele mogelijke redenen waarom uw auto kan trillen: onbalans in de wielen, versleten of beschadigde banden, problemen met de ophanging, problemen met de aandrijflijn, motorproblemen, of remproblemen. Nieuwe banden zijn niet altijd de oplossing.

Hoe herken je kromme remschijven?

Kromme remschijven kunnen verschillende symptomen veroorzaken die kunnen helpen bij het herkennen van het probleem. Hier zijn enkele tekenen om op te letten: 

  1. Trillingen bij het remmen: Het meest voorkomende symptoom van kromme remschijven is trillingen in het stuurwiel, het rempedaal of de hele auto tijdens het remmen.
  2. Geluiden bij het remmen: Kromme remschijven kunnen ook gepaard gaan met geluiden tijdens het remmen, zoals piepende, schurende of bonkende geluiden.
  3. Trillingen bij hoge snelheden: In sommige gevallen kunnen kromme remschijven ook trillingen veroorzaken bij hoge snelheden, zelfs als er niet wordt geremd.

Als u een of meer van deze symptomen ervaart, is het raadzaam om uw remmen zo snel mogelijk te laten controleren door een gekwalificeerde monteur. Het negeren van kromme remschijven kan leiden tot verminderde remprestaties en mogelijk gevaarlijke situaties op de weg. 

Waarom trilt mijn auto bij 100 km?

Als uw auto trilt bij een snelheid van 100 km/u, kan dit verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is onbalans in de wielen, veroorzaakt door slijtage van de banden, beschadigde velgen of normale slijtage. Kromme remschijven kunnen ook trillingen veroorzaken, vooral bij het remmen. Problemen met de ophanging, zoals versleten schokdempers of gebroken veren, kunnen eveneens trillingen veroorzaken, vooral op hobbelige wegen. Aandrijflijnproblemen, zoals versleten aandrijfassen of koppelingen, kunnen trillingen veroorzaken tijdens acceleratie. Tot slot kan slechte wieluitlijning ook leiden tot trillingen, als de wielen niet correct zijn uitgelijnd. Het is raadzaam om het probleem door een gekwalificeerde monteur te laten onderzoeken om de oorzaken van trillingen vast te stellen en eventuele noodzakelijke reparaties uit te voeren. Een hogere snelheid zal meer trillingen veroorzaken dan een lage snelheid. 

Wat kost het om remschijven te vervangen? 

De kosten voor het vervangen van remschijven kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het automerk, het model van de auto, de kwaliteit van de onderdelen en waar u de reparatie laat uitvoeren (bij een dealer, een onafhankelijke garage of zelf doen). Over het algemeen kunnen de kosten voor het vervangen van remschijven per paar tussen de €100 en €300 liggen, exclusief arbeidskosten.