Alles wat u moet weten over automatten

24 Januari 2023
Alles wat u moet weten over automatten

Automatten zijn een belangrijk, maar veel vergeten onderdeel van de auto. Bijna elke auto heeft ze. Automatten zorgen voor bescherming en het netjes houden van het interieur van uw auto. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten vloermatten op de markt. U heeft de keuze uit universele of op maat gemaakte, rubberen of stoffen en naaldvilt of velours. Vaak zien mensen door de bomen het bos niet meer. In deze blog leggen we u daarom uit wat het verschil is tussen al deze soorten automatten, welke variant het beste is en hoe u de matten moet bevestigen.


Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Wat zijn de beste automatten?

Wat zijn de beste automatten? Dit is een vraag die vaak als eerst naar boven komt. Bij het kiezen van automatten zijn er verschillende keuzes die u moet maken. Voor welk soort materiaal kiest u? Heeft u liever universele automatten of automatten op maat?

Wilt u meer weten over de voor- en nadelen van de verschillende automatten? We leggen u verder in deze blog uit wat het verschil is. Lees daarom snel verder!

Soorten automatten

Er zijn verschillende soorten automatten te verkrijgen; stoffen en rubberen, naaldvilt en velours, pasklare en universele. Elke soort heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. We leggen u hieronder uit wat de verschillen precies zijn. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken bij de aanschaf van een nieuwe automattenset!

Rubberen automatten

Rubberen automatten zijn erg geschikt voor in de herfst en winter. In deze perioden neemt u namelijk vaak meer sneeuw en modder mee de auto in. Het voordeel van de rubberen matten is dat alle viezigheid op de mat blijft liggen. Hierdoor zijn automatten van rubber eenvoudiger schoon te krijgen. Met een vochtig doekje of met een beetje water (en zeep) haalt u het vuil van de mat. Doordat viezigheid niet in de mat trekt, ontstaan er ook geen vieze geurtjes. Daarnaast beschikken rubber automatten over een opstaand randje. Zo kan er geen vocht onder de mat terechtkomen.

Kofferbakmatten

Rubberen automatten worden ook geleverd voor de kofferbak.  Kofferbakmatten zijn standaard gemaakt van rubber en niet van stof. Vervoert u regelmatig goederen of dieren in de kofferbak? Dan is een kofferbakmat een ideale uitkomst. Het voorkomt namelijk dat de binnenbekleding vuil of beschadigd raakt. Door het rubberen materiaal zijn ze eenvoudig met wat water weer schoon te krijgen. Bij Winparts vindt u universele kofferbakmatten en kofferbakmatten op maat.

Stoffen automatten

Stoffen automatten zijn gemaakt van velours of naaldvilt. Beide varianten zijn gemaakt van polyamide, wat een vuilafstotend materiaal is. We leggen het verschil verderop in de blog uit. Eerst kijken we naar de voordelen van stoffen automatten. Vloermatten gemaakt van stof hebben, in vergelijking met rubberen automatten, een warmere uitstraling. Daarnaast zien stoffen matten er minder snel vies uit, omdat de viezigheid opgenomen wordt in de stof. Ook neemt de mat vocht op. Hierdoor heeft u geen last van een gladde mat, wat bij een rubberen mat niet het geval is.

Verschil velours en naaldvilt automatten

Heeft u gekozen voor stoffen automatten? Dan heeft u de keuze uit velours of naaldvilt matten. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen naaldvilt en velours? En is de een ook beter dan de andere?

Velours automatten

Velours automatten geven vaak een wat luxere uitstraling aan de auto. Velours is een textielproduct met een matte glans. Een groot voordeel aan dit materiaal is dat vuil op de mat blijft liggen en er niet intrekt. Hierdoor zijn velours automatten makkelijker te reinigen dan naaldvilt automatten. Tegelijkertijd is dit ook een nadeel; de matten zien er sneller vies uit. Daarnaast zijn velours vloermatten vaak prijziger dan naaldvilt.

Naaldvilt automatten

Naaldvilt automatten zitten vrijwel altijd in nieuw geleverde auto’s. Naaldvilt is een grof materiaal, waar het vuil diep in valt. Hierdoor blijven ze er langer schoon uitzien. Dit wil niet zeggen dat ze daadwerkelijk schoon zijn. Het is dus belangrijk dat u ze wel regelmatig even reinigt. Het nadeel aan deze naaldvilt automatten is dat ze door het grove materiaal lastiger te reinigen zijn. Bent u dus niet op zoek naar luxe, maar gebruiksvriendelijkheid? Dan is naaldvilt een ideale oplossing.  

U weet nu de voor- en nadelen van de verschillende materiaalsoorten. Vervolgens kunt u kiezen uit universele automatten en automatten op maat. Wilt u het verschil weten tussen de twee? Lees dan snel verder!

Verschil universele automatten en automatten op maat

Automatten komen niet alleen in verschillende materialen voor, maar ook in verschillende pasvormen. Bij Winparts heeft u de keuze uit universele automatten en automatten op maat. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Automatten op maat

Automatten op maat, ook wel pasklare automatten genoemd, zijn specifiek voor een bepaald automerk en -type. Deze automatten zijn op maat gemaakt voor uw voertuig en bijna niet te onderscheiden van de originele. Ze passen hierdoor naadloos in uw auto. Na montage zitten ze stevig vast in de auto. U vindt bij Winparts eenvoudig de juiste pasklare automatten op kenteken. Vul uw kenteken in op de website, zodat we u de juiste vloermatten op maat kunnen tonen!

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Universele automatten

Universele automatten hebben een pasvorm die in vrijwel alle auto’s passen. Hierdoor sluiten ze niet zo naadloos aan als pasklare matten. Een voordeel aan universele matten is dat u ze dus eenvoudig in elke auto kunt leggen. Daarnaast zijn ze vaak een stuk voordeliger! Een nadeel is dat ze niet perfect op de bevestigingspunten in uw auto passen. Hierdoor zitten ze niet stevig vast in de auto, waardoor ze kunnen gaan schuiven. In onze webshop vindt u daarom  universele mattenclips waarmee u ze goed vast kunt zetten. Lees snel verder over hoe u automatten vastzet in de auto.

Hoe bevestig je automatten?

Het juist bevestigen van de automatten is erg belangrijk. Gebruikt u bijvoorbeeld geen mattenclips, dan kunnen de automatten verschuiven. Zorg er daarom voor dat u eerst de oude matten uit de auto haalt. Plaats nooit de nieuwe automatten over de oude matten, dit is niet veilig! De matten blijven namelijk beter zitten op de autobekleding. 

Vervolgens is het verstandig om de bekleding van uw auto goed te reinigen. Wacht met het plaatsen van de nieuwe automatten tot dat de bodem goed opgedroogd is na het reinigen. Vervolgens kun u de automatten bevestigen.

Automatten bevestigen is zeer eenvoudig, Pasklare automatten bevestigen doet u alsvolgt:

1. Plaats de matten op de juiste plek

2. Klik ze vast in de vloer van de auto met de bijbehorende clips. 

3. Controleer wel even goed of ze op de juiste plek liggen en de pedalen niet blokkeren. 

4. Verschuif tot slot  de autostoel voor- en achteruit om te zien of de matten goed blijven liggen.

Heeft u universele automatten gekocht? Dan beschikken de matten niet de juiste bevestigingspunten. Het kan ook dat de auto geen bevestigingspunten heeft. In principe kunt u de universele matten gewoon in de auto leggen. De kans dat de automatten gaan verschuiven in de auto is echter wel aanwezig. Wij raden daarom aan om deze matten met universele mattenclips te bevestigen. Universele mattenclips plaatst u eenvoudig door ze in bodem te schroeven. Vervolgens drukt u de matten op de clips vast.

Automatten schoonmaken

Zijn de automatten vies geworden? Dan kunt u de automatten eenvoudig schoonmaken. Mensen vragen zich ook vaak af of automatten niet gewoon in de wasmachine gewassen kunnen worden. Dit is niet aan te raden! Vaak bevatten vloermatten ook een anti-sliplaag. Deze tast u aan wanneer u de matten in de wasmachine wast. U kunt de automatten beter met de hand wassen. Gebruik hiervoor de volgende tips:

  1. Begin met het stofzuigen van de matten. Zo verwijdert u al het grove vuil als steentjes, zand en opgedroogd modder. U kunt hier gewoon een huisstofzuiger voor gebruiken. Bent u toch opzoek naar een krachtigere stofzuiger? Gebruik dan de stofzuiger van de wasstraat.
  2. Vervolgens kunt u de matten schoonmaken met wat water en een borstel. Hiermee kunt u beter het ingetrokken vuil verwijderen.
  3. Lukt het niet om de automatten te reinigen met alleen water? Gebruik dan een milde allesreiniger. Let erop dat u geen hardnekkige schoonmaakmiddelen gebruikt. Dit kan namelijk de stof van de matten aantasten. Test daarom het schoonmaakmiddel op een klein onopvallend stukje van de mat uit. Zo weet u zeker dat u niet de hele automat vernield.

Het schoonhouden van de automatten draagt niet alleen bij aan de nette uitstraling van het interieur. Zo blijven de matten ook in een goede staat. Lukt het echt niet om de automatten schoon te krijgen? Dan is het tijd om nieuwe automatten te kopen.

Welke automatten voor mijn auto?

Benieuwd welke automatten geschikt zijn voor uw auto? Vul dan snel de kentekencheck in! We tonen u dan de geschikte matten voor uw auto. U kunt ook handmatig uw autogegevens invullen. Naast de automattensets, kunt u bij Winparts ook terecht voor  losse automatten. Bekijk snel ons assortiment en kijk welke matten geschikt zijn voor uw auto!

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden