Alles wat u moet weten over automatten

30 Oktober 2018
Alles wat u moet weten over automatten

Elke auto heeft ze, automatten. Automatten zorgen voor bescherming van het interieur van uw auto. Ze zijn van belang om uw auto te beschermen tegen vocht en vuil. Aangezien de matten altijd in uw auto liggen, moeten ze alle weersomstandigheden doorstaan; sneeuw, regen, modder, zand en nog veel meer. Elke keer als u uw auto instapt, neemt u een beetje vuil mee onder uw schoenen. Om te voorkomen dat dit vuil in de bekleding van uw auto komt, heeft u automatten nodig. Er zijn verschillende soorten te verkrijgen; stoffen van naaldvilt of velours, rubberen en kofferbakmatten. Maar wat is het verschil? Welke variant is het beste? En hoe bevestig je matten eigenlijk? We leggen het allemaal in deze blog uit.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Waarom automatten kopen?      

Allereerst vraagt u zich misschien af, waarom zou ik nieuwe automatten kopen? Zijn de huidige automatten versleten? Of nog erger, heeft u geen matten in de auto? Dan betekent dit dat vocht en vuil vrij spel hebben. Het vuil en vocht zal dan in de bekleding van uw auto trekken, waardoor de bekleding steeds lelijker wordt. Het schoon krijgen van de bekleding van de auto is een stuk lastiger dan het reinigen van automatten. Daarnaast kan vocht door regen, modder of sneeuw uiteindelijk gaan doorlekken tot onder de bekleding. Het doorlekken kan ervoor zorgen dat er uiteindelijk roest aan de bodem van uw auto ontstaat, dit wilt u natuurlijk voorkomen. Nieuwe automatten kopen is dus zeker verstandig.

Een ander voordeel van automatten is, zoals net al werd genoemd, dat ze eenvoudig schoon te maken zijn. De vloermatten haalt u eenvoudig uit de auto. Even uitkloppen of uitzuigen met een stofzuiger en ze zijn weer schoon. Zit er hardnekkig vuil op? Dan kunt u de vloermatten eenvoudig reinigen met een interieurreiniger zoals:  Voodoo Ride Interior CleanerArmor All tapijt doekjes of Meguiar’s Carpet & Interior cleaner. Deze zijn speciaal gemaakt voor het reinigen van het interieur van uw auto. Tip! Een setje nieuwe matten is een kleine investering maar zeer verstandig als u uw auto wilt verkopen. Legt u nieuwe vloermatten in de auto? Dan ziet het interieur van uw auto er al snel een stuk beter uit. Grote kans dat de potentiële koper de auto sneller koopt.

Soorten automatten  

Er zijn dus verschillende soorten automatten verkrijgbaar; stoffen en rubberen, pasklare en universele, naaldvilt en velours. Hieronder leggen we alle verschillen voor u uit. Daarnaast benoemen we ook direct alle voor- en nadelen. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken bij de aanschaf van een nieuw automattenset.

Stoffen en rubberen automatten       

Het grootste onderscheid tussen materialen zijn de stoffen en de rubberen matten. Het materiaal waarvan de rubberen mat wordt gemaakt spreekt voor zich. De stoffen matten worden vaak gemaakt van velours of naaldvilt. Het verschil en de voor- en nadelen van deze twee varianten leest u hieronder. Maar eerst gaan we verder in op de rubberen matten.

Rubberen automatten zijn vooral erg ideaal in de herfst en winter.  Rubber automatten bieden dankzij het materiaal meer comfort dan stoffen matten in deze periodes. Een rubberen mat is namelijk minder vuilgevoelig dan een stoffen automat. Door het opstaande randje wordt er voorkomen dat de rest van uw interieur smerig wordt bij nat weer. Een ander voordeel is dat deze matten geen vieze geurtjes opnemen. Ook zijn ze eenvoudig te bevestigen door de flexibiliteit, blijven ze goed liggen en bieden ze voldoende grip door de antislip oppervlakte. Daarnaast zijn ze vrij simpel te reinigen met wat water en eventueel wat shampoo. Een rubberen mat is dus zowel hygiënisch als duurzaam. Een nadeel is echter weer dat ze glad kunnen worden wanneer ze nat zijn. De rubberen matten nemen het vuil onder uw schoenen namelijk niet op.

Rubberen automatten worden ook geleverd voor de kofferbak. Kofferbakmatten zijn standaard gemaakt van rubber en niet van stof.  Kofferbakmatten zijn ideaal als u regelmatig goederen of dieren vervoerd in de kofferbak. Met een kofferbakmat voorkomt u dat de binnenbekleding vuil of beschadigd raakt. Door het rubberen materiaal zijn ze eenvoudig met wat water weer schoon te krijgen. Bij Winparts vindt u  universele en pasklare kofferbakmatten.

Stoffen automatten kunnen gemaakt zijn van velours of naaldvilt. Beide varianten zijn gemaakt van polyamide, wat vuilafstotend materiaal is. Vocht en vuil hechten zich dus minder snel aan de stof, hierdoor zijn ze eenvoudig schoon te maken. Het verschil met rubberen matten is dat stoffen matten zorgen voor een warmere uitstraling. Daarnaast zien stoffen matten er minder snel vies uit. Het verdere verschil tussen velours en naaldvilt leest u hieronder.

Verschil velours & naaldvilt automatten     

Automatten worden gemaakt van verschillende materialen. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten materiaal: naaldvilt en velours. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen naaldvilt en velours automatten? En is de een ook beter dan de andere?

Velours automatten worden vaak gebruikt om de auto te voorzien van een luxe uitstraling. Velours is een textielproduct met een pool. Het materiaal voelt zacht aan en geeft een matte glans. Hierdoor geven ze ook deze mooie en strakke uitstraling aan uw auto. Een groot voordeel aan deze  velours automatten is dat ze erg eenvoudig schoon te maken zijn. De vuiligheid blijft namelijk op de mat liggen. Dit is dan direct ook het nadeel van deze matten, ze zullen er sneller vies uitzien in vergelijking met naaldvilt matten. Ook zijn ze vaak net iets duurder dan naaldvilt matten.

Naaldvilt automatten zitten vrijwel altijd in nieuw geleverde auto’s.  Naaldvilt matten zijn gemaakt van een grof materiaal. Deze worden dus ook op een andere manier geproduceerd dan velours matten. Het grote voordeel aan deze matten is dat wanneer u vuil in uw auto krijgt, dat het vuil dieper in het materiaal valt. Hierdoor blijven ze er langer schoon uitzien. Dit wil niet zeggen dat ze daadwerkelijk echt schoon zijn, belangrijk dat u ze dus wel regelmatig even reinigt. Een nadeel aan deze automat is echter dat door het grove materiaal de matten wat lastiger schoon te krijgen zijn. Bent u dus niet opzoek naar luxe maar gebruiksvriendelijkheid? Dan is de naaldvilt een ideale oplossing. Een voordeel is ook dat deze vaak goedkoper is dan de velours variant.

Verschil pasklare & universele automatten 

We hebben zojuist al een aantal verschillen uitgebreid uitgelegd. Maar er is ook nog een belangrijk verschil in de pasvorm. Bij Winparts vindt u pasklare automatten en universele automatten. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Pasklare automatten zijn matten specifiek voor een bepaald auto merk en type. Het zijn dus automatten op maat, geproduceerd per autotype. Een voordeel aan 100% pasklare automatten is dat ze naadloos in uw auto passen, ze hebben namelijk een perfecte pasvorm. Pasklare automatten verschillen haast niet van de originele automatten, ze passen dus ook vrijwel altijd op de bevestigingspunten in uw auto. Na montage zitten ze muurvast in uw auto. U kunt bij ons op de site eenvoudig uw kenteken of automodel invoeren. De geschikte vloermatten voor uw auto worden dan getoond.

Universele automatten sluiten niet zo naadloos aan als pasklare matten. Universele automatten zijn namelijk niet specifiek geproduceerd voor een auto merk en type. Deze universele matten hebben een pasvorm die in vrijwel alle auto’s passen. Een voordeel aan een universele automat is dat u ze dus eenvoudig in elke auto kunt leggen. Daarnaast zijn universele vaak een stuk goedkoper dan pasklare matten. Een nadeel is dat deze niet op de bevestigingspunten in uw auto passen. Ze zitten dus niet stevig vast in de auto, waardoor ze kunnen gaan schuiven. Wel kunt u ze eenvoudig met  universele mattenclips vastzetten. Deze mattenclips vindt u ook bij ons op de website.

Hoe bevestig je automatten?   

Voor u de nieuwe automatten in de auto monteert, raden wij het aan om eerst de oude matten uit de auto te halen. Leg nooit de nieuwe automattenset over de oude matten, dit is niet veilig. De matten blijven beter zitten op de autobekleding. Vervolgens is het verstandig om de bekleding van uw auto goed te reinigen. Wacht met het plaatsen van de matten tot dat de bodem goed opgedroogd is na het reinigen. Vervolgens kunt u de matten monteren.

Het bevestigen is zeer eenvoudig, zeker als u automatten op maat hebt aangeschaft. Deze passen vrijwel altijd perfect op de bevestigingspunten in uw auto. U kunt de matten dus gemakkelijk plaatsen en vastklikken. Controleer wel even goed of ze op de juiste plek liggen en niet de pedalen blokkeren. Controleer ook even of de matten goed blijven liggen bij het voor- en achteruit schuiven van de autostoel.

Maar er zijn ook universele matten die niet over deze bevestigingspunten beschikken. Hoe moet u ze dan monteren? Ook zijn er auto’s die überhaupt geen bevestigingspunten hebben. In principe kunt u de universele matten gewoon in de auto leggen. De kans dat de matten gaan schuiven in de auto is echter wel aanwezig. Wij raden het daarom aan om deze matten met universele mattenclips te bevestigen. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar ook het bevestigen van deze clips is zeer eenvoudig. Kies de locatie waar u de clips wilt hebben. Vervolgens kunt u de mattenclips eenvoudig in de bodem schroeven. Hetzelfde geldt voor de matten, hier kunt u eenvoudig het bevestigingspunt indrukken.

Wat zijn de beste automatten?           

We hebben u veel informatie gegeven over allerlei soorten automatten. Maar nu bent u natuurlijk nieuwsgierig naar de beste variant. Ons advies is om allereerst te kiezen voor pasklare automatten en niet voor universele. De reden hiervoor is dat pasklare altijd goed in de auto passen, waardoor de kans op verschuiven of opkrullen erg klein is. Bij universele matten gebeurt dit sneller. Daarnaast gaat onze voorkeur uit naar stoffen matten in plaats van rubberen matten. Rubberen matten kunnen namelijk snel hun grip verliezen. Vuil onder uw schoenen wordt niet opgenomen in deze matten, waardoor ze glad kunnen worden. U bent dus het beste af met stoffen, pasklare automatten. Of u vervolgens gaat voor velours of naaldvilt, heeft meer met uw persoonlijke voorkeur te maken.

Automatten kopen      

Automatten kopen doet u snel en eenvoudig bij Winparts. U vindt bij ons een ruim aanbod aan pasklare, universele, stoffen of rubberen automatten. Als u opzoek bent naar pasklare matten, dan kunt u eenvoudig uw kenteken of automodel op de website invoeren. De geschikte matten voor uw auto worden vervolgens getoond.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

,