Alles over xenonverlichting!

14 Februari 2023
Alles over xenonverlichting!

Steeds meer auto’s beschikken tegenwoordig over xenonverlichting, de opvolger van de halogeenkoplamp. Xenonlampen geven een fel en helder licht. Dit biedt de bestuurder beter zicht in donkere weersomstandigheden. Maar wat is xenonverlichting precies? Wat zijn de voordelen en kan ik zelf xenonverlichting inbouwen? In deze blog vertellen wij u alles over xenonverlichting.

Knop naar alle xenonverlichting

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Wat is xenonverlichting precies?

Xenonverlichting is in de autowereld een erg populaire lampsoort. U vindt xenonverlichting ook wel onder de naam HID-lampen (High Intensive Discharge). Deze lampen zijn de opvolgers van halogeenverlichting. In vergelijking met halogeenverlichting, produceert xenonverlichting een feller en helderder licht. Daarnaast gaan HID-lampen langer mee dan halogeenlampen. 

Naast het feit dat ze langer meegaan, zijn er nog meer voordelen aan xenonverlichting. We vertellen u hieronder hoe xenonverlichting precies werkt en geven u een lijst met voor- en nadelen van xenonlampen.

Werking xenonverlichting

Xenonverlichting werkt niet met een gloeidraad, maar met een ontladingsbuis, twee elektroden en xenongas. Het xenongas wordt ontstoken door een lichtboog dat tussen de twee elektroden ontstaat. Dit zorgt ervoor dat de lamp brandt. In tegenstelling tot halogeenlampen, kan er dus geen gloeidraad doorbranden. Hierdoor gaan xenonlampen langer mee dan halogeenlampen. 

Wilt u weten wat voor voordelen xenonverlichting nog meer te bieden heeft? Lees dan snel verder!

De voor- en nadelen van xenonverlichting

Zoals we hierboven hebben besproken geeft xenonverlichting veel voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen waar u rekening mee moet houden. We geven u hieronder een lijst met voor- en nadelen, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Voordelen

  • Helderder licht: xenonverlichting is, in vergelijking met halogeenverlichting, een stuk feller en helderder. Daarnaast verspreidt het licht van een xenonlamp zich beter. 
  • Kleinere behuizing: doordat het licht van xenonlampen feller is, is er een minder grote behuizing nodig. Met minder oppervlak aan lampen, kan nog steeds dezelfde of een grotere hoeveelheid licht geproduceerd worden. Dit is voor autofabrikanten erg handig, omdat zij de auto beter kunnen vormen. Denk bijvoorbeeld aan de aerodynamica van de auto.  
  • Minder energieverbruik: xenonlampen verbruiken minder energie dan halogeenverlichting. Doordat ze in verhouding meer licht produceren, zijn xenonlampen een stuk energiezuiniger dan halogeenlampen.  
  • Levensduur: de levensduur van xenonverlichting is langer dan halogeenverlichting. Dit komt doordat halogeenlampen werkt met een gloeidraad. Door dit draad loopt een spanning dat zorgt voor licht. Na verloop van tijd brandt dit draad door en is de halogeenlamp defect. Xenonverlichting maakt geen gebruik van dit draad, maar een ontladingsbuis en xenongas. Tussen de twee elektroden in de lamp ontstaat een lichtboog dat zorgt voor helder licht.

Nadelen

  • Verblindend voor tegenliggers: doordat xenonlampen meer licht produceren, kan dit verblindend zijn voor tegenliggers. Auto’s met xenonverlichting beschikken daarom over een xenonsensor. Deze sensor regelt automatisch de hoogte van de xenonkoplampen. 
  • Hogere kosten: over het algemeen zijn xenonlampen een stuk prijziger dan halogeenverlichting. Aan de andere hand gaan xenonlampen wel een stuk langer mee. 
  • Duurt langer voordat ze op temperatuur zijn: wanneer u de xenonverlichting aanzet, duurt het enkele seconden voordat de verlichting op volledige sterkte zijn. Dit komt door de ballast van de lamp. Dit apparaatje creëert een hoge voltage die nodig is om het xenongas in de lamp te ontsteken.

Xenonverlichting inbouwen

Wilt u zelf nieuwe xenonverlichting inbouwen? Zorg er dan voor dat u zich goed voorbereidt. Het xenonverlichting systeem is namelijk een hoog voltage systeem. Krijgt u een schok van dit systeem, dan kunt u verwondingen oplopen. Voor het inbouwen van xenonverlichting heeft u een aantal onderdelen nodig:

  • Xenonlampen 
  • Ballast 
  • Kabelbinder 
  • Ballasthouder 
  • Boutjes 
  • Kabelsets

Heeft u alle onderdelen in huis? Dan kunt u gebruik maken van het stappenplan hieronder.  Let op: het kan per automerk, -model en -type verschillen hoe u de verlichting precies moet inbouwen.

In 9 stappen xenonverlichting inbouwen

Voor het inbouwen van xenonverlichting kunt u de volgende stappen in acht nemen:

  1. Ontkoppel als eerst de accu. Verwijder hiervoor eerst de klem van de minpool (-) en vervolgens de klem van de pluspool (+). 
  2. Demonteer de oude koplamp. Haal hiervoor de unitkap uit de auto. Dit is hetgeen waar de autolamp in vast zit.  
  3. Draai de originele lamp eruit.  
  4. Controleer of het gat waar de nieuwe xenonlamp in moet komen groot genoeg is. Is deze te klein? Dan kunt u het gat groter maken met een boor.  
  5. Haal de plastichouder van de xenonlamp af. Zorg ervoor dat u het glas van de lamp niet aanraakt! Vuil of vet op de lamp kan zorgen voor defecten. Is het glas toch vies geworden? Dan kunt u dit schoonmaken met een beetje alcohol.  
  6. Monteer de xenonlamp in de unitkap. Past de lamp niet? Druk de lamp dan niet door! Dit zorgt voor schade aan de nieuwe xenonlamp en aan de unitkap.  Sluit de kabels van de ballast aan de lamp. Het is verstandig de kabels voor het monteren een keer aan te sluiten. Zo weet u welke kabels aan elkaar aangesloten moeten worden.  
  7. Monteer de unitkap terug in de auto.  
  8. Plaats de ballast op een plek in de auto waar het niet in de buurt is van warmte of draaiende onderdelen. Daarnaast moet u rekening houden dat het niet in aanraking mag komen met water (bijvoorbeeld regen). U kunt de ballast vastzetten met tyraps. Vergeet niet te controleren of de draden goed aangesloten zijn.  
  9. Sluit de accu weer aan in omgekeerde volgorde (eerst + dan -) en test of beide lampen goed werken.

Veel gestelde vragen over xenonverlichting

Xenonlampen zijn een goede upgrade voor als u op zoek bent naar verbeterde verlichting voor uw voertuig. Om een weloverwogen beslissing te nemen, hebben wij voor u de meest gestelde vragen op een rij gezet. Zo kunt u het best beslissen of xenonlampen een geschikte keuze zijn voor uw voertuig.

Zijn xenonlampen legaal?

Ja, in Nederland zijn xenonlampen legaal. In de meeste landen is xenonverlichting toegestaan. Vaak zijn er wel bepaalde normen en voorschriften opgesteld. Reist u naar een ander land met de auto? Dan is het altijd verstandig om de wet- en regelgeving van dat land te lezen. 

Kan ik zelf xenonlichten inbouwen? 

Het zelf inbouwen van xenonlichten is mogelijk. Houd er wel rekening mee dat het per automerk, -model en -type kan verschillen. Zorg ervoor dat u zich goed voorbereidt op de klus. Het verkeerd monteren van xenonverlichting kan namelijk leiden tot schade aan de auto. Bij sommige auto’s is het helemaal niet mogelijk om het zelf in te bouwen.     

Hoe lang gaan xenonlampen mee? 

Xenonlampen gaan over het algemeen tussen de 2000 uur en 4000 uur mee. Bij goed onderhoud aan de lampen, kan xenonverlichting een autoleven lang mee. 

Kan ik zelf halogeenlampen vervangen met xenonlampen? 

Vaak is het mogelijk om zelf de lampsoort van de auto te verwisselen. Zorg er wel voor dat u controleert of uw voertuig geschikt is voor xenonverlichting. Daarnaast moet u de juiste bedrading en ballast voor de xenonverlichting aanschaffen. 

Heeft u nieuwe xenonverlichting nodig? Bij Winparts vindt u eenvoudig de juiste xenonlampen op kenteken. Vul uw autogegevens of kenteken in op de website. Wij tonen u vervolgens de juiste onderdelen voor uw voertuig. Zo weet u zeker dat de onderdelen passen!

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook

Als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op uw eerste bestelling.