Alles over autoruiten blinderen

14 Januari 2019
Alles over autoruiten blinderen

Auto raamfolie, zonnefolie of plakfolie wordt gebruikt voor het blinderen of tinten van de autoruiten. Er zijn verschillende redenen om de autoruiten te blinderen, zoals privacy, voor het uiterlijk van de auto, of om de zon buiten te houden en de auto koeler te maken.  Genoeg redenen dus om raamfolie aan te brengen op uw auto. Wilt u de autoruiten blinderen? In deze blog leest u alles over uw autoruiten blinderen, bijvoorbeeld welke soorten en tinten raamfolie auto er zijn, maar ook alles over de voordelen en wettelijke eisen van auto raamfolie. Als laatst leggen wij uitgebreid uit hoe u zelf de autoruiten blindeert.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Waarom autoruiten tinten?

Autoramen blinderen is tegenwoordig erg populair. Het blinderen van de autoruiten biedt meer voordelen dan enkel een stoere look voor uw auto. Auto raamfolie heeft onder andere de volgende voordelen:

Uitstraling: Door de autoruiten te tinten geeft u de auto een stoere, strakke en stijlvolle uitstraling.

Privacy: Geblindeerde autoruiten zorgen ervoor dat omstanders niet of nauwelijks naar binnen kunnen kijken. Dit geeft een gevoel van privacy.

Warmtewerend: Raamfolie voor de autoruit zorgt ervoor dat warmte buiten de auto blijft. Dit is tot wel 80% warmtewerend!

Licht- en zonwerend: Auto raamfolie werkt licht- en zonwerend. Zo hebben u en uw medepassagiers minder last van de (felle) zon. Ook heeft u minder last van felle  autolampen van medeweggebruikers.

Energiebesparing: Doordat auto raamfolie de hitte buiten houdt hoeft u op warme dagen de airco aanzienlijk minder te gebruiken. Dit leidt weer tot brandstof besparing.

Interieur beschermen: Door het blinderen van uw autoramen beschermt u het interieur tegen 99% van de schadelijke Uv-straling. Uv-straling kan bekleding bleken of juist vergelen. Met raamfolie blijft het interieur van uw auto dus ook langer mooi.

Veiligheid: Getinte autoruiten kunnen inbraak voorkomen, omdat inbrekers minder goed in uw auto kunnen kijken. Ook vertraagt raamfolie een inbrak. Het inslaan van een autoruit met folie is namelijk een stuk lastiger dan een gewone autoruit.

Ook houdt raamfolie gebroken glas bij elkaar. In geval van een ongeluk bent u met raamfolie daarom beter beschermd tegen rondvliegend glas.

Tinten raamfolie auto   

Auto raamfolie is verkrijgbaar in verschillende tinten. De tinten worden vaak aangegeven in lichtdoorlatendheid. De lichtdoorlatendheid geeft het percentage licht aan dat door het folie wordt doorgelaten. Er zijn verschillende tinten raamfolie zoals  3%, 20% en 70% lichtdoorlatendheid. Hierbij geldt dat hoe lager het percentage, hoe minder licht de folie doorlaat en hoe donkerder de raamfolie is. In dit geval is 3 % dus de donkerste tint en 70% het lichtst.

Wetgeving autoramen blinderen   

Voordat u de autoramen gaat blinderen, moet u wel rekening houden met een aantal regels. Denk hierbij aan de Europese wetgeving en APK eisen omtrent het autoramen blinderen.

In Nederland moet de voorruit van een voertuig minimaal 75% lichtdoorlatendheid hebben om toegelaten te worden op de weg. Voor de zijruiten aan de voorkant geldt dat dit minimaal 70% moet zijn.

Let op! Fabrikanten mogen de voorruiten coaten tot een lichtdoorlatendheid van de bovengenoemde 70 en 75%. De meeste fabrikanten doen dit ook. U kunt er dus niet van uitgaan dat uw autoruiten standaard een lichtdoorlatendheid van 100% hebben. Voor u de autoruiten gaat blinderen, raden wij aan om de huidige lichtdoorlatendheid te meten.

Het is wel toegestaan om de achterruit en de zijruiten aan de achterkant te blinderen met raamfolie. Zolang uw auto een rechter  buitenspiegel heeft, mag u deze zo donker maken als u wilt. Alle regels over autoruiten tinten vindt u op de site van het   Openbaar Ministerie.

De politie maakt gebruik van een apparaat genaamd ‘de tintman’ om de lichtdoorlatendheid van uw ruiten te controleren. Bij een controle plaatst de politie aan beide zijden van de autoruit een meetcel. deze meten door het glas heen hoeveel licht er wordt doorgelaten. De autoruiten zijn te donker wanneer de lichtdoorlatendheid minder is dan 55%.

Als blijkt dat er niet voldoende licht wordt doorgelaten, kunt u een proces-verbaal en een boete krijgen. Hierbij kan uw kentekenbewijs ook worden ingenomen. Niet alle politiewagens hebben een tintman. Wordt u aangehouden en vermoedt de politie dat uw autoruiten niet aan de eisen voldoen, dan is de kans aanwezig dat uw voertuig voor nader onderzoek naar het politiebureau wordt gebracht.

APK eisen autoruiten blinderen    

De lichtdoorlatendheid
van de autoruiten is geen onderdeel van de APK-keuring. Het is echter wel een APK eis dat de ruiten niet voorzien zijn van onnodige voorwerpen die het uitzicht beperken,  bijvoorbeeld stickers en getinte raamfolie. Het gaat hier enkel om het uitzicht van de bestuurder.

Uiteindelijk bepaalt de APK-keurmeester of uw autoruiten aan de eisen voldoen. Gaat u uw autoruiten blinderen? Voor extra zekerheid en advies kunt u altijd een autostylingsbedrijf of een APK-bedrijf benaderen. Zo voorkomt u onnodige boetes of afkeuring. Lees meer over de   APK keuring in onze blog.

Zelf autoruiten blinderen     

U kunt ervoor kiezen om de autoruiten
te laten blinderen bij een gespecialiseerd bedrijf, maar u kunt ook zelf de autoruiten blinderen met auto raamfolie. Dit is een stuk voordeliger dan het laten doen. Bij Winparts bestelt u eenvoudig de juiste raamfolie voor uw auto. Zorg er wel voor dat u goed op de hoogte bent van de regels omtrent auto raamfolie voor u begint. U leest deze hierboven.

We beginnen met een aantal tips voor het autoruiten blinderen. Voor het beste resultaat werkt u in een afgesloten ruimte die wind- en stofvrij is. Zorg er ook voor dat u een mesje, een soort  credit card, een  raamtrekkerraamreiniger en een spuitflacon met water en zeep bij de hand heeft. Bij de meeste raamfolies die u bij Winparts bestelt, ontvangt u een mesje en kaartje voor het installeren van de raamfolie.

Volg voor het ramen blinderen de volgende stappen:

Stap 1: Maak de ruiten waarop u de raamfolie wilt plakken  schoon en vetvrij. Zorg ervoor dat u de ruit helemaal schoon en droog is. Zorg er direct voor dat uw handen ook goed schoon en vetvrij zijn.

Stap 2: Maak het raamfolie op maat. Dit kunt u doen door eerst de autoruiten op te meten met een  rolmaat. We raden aan om ongeveer 2 centimeter extra te meten aan de randen. Snijd vervolgens de folie op maat.

Stap 3: Vervolgens kunt u het raamfolie beter op maat snijden. Spray wat water op de buitenkant van de ruit. Leg hier de uitgesneden folie zo strak mogelijk van boven naar beneden op. Laat hierbij de beschermlaag nog zitten, de folie wordt namelijk nog niet echt bevestigd. Deze stap is enkel bedoeld om de folie perfect op maat te snijden. Nu de folie strak op het raam zit, kunt u de overtollige stukken met een mesje eraf snijden.

Stap 4: Nu het raamfolie de juiste maat heeft, kunt u beginnen met het aanbrengen. Spray wat water gemengd met afwasmiddel op de autoruit. Zorg ervoor dat de ruit goed nat is. Haal nu een hoekje van de beschermlaag van het folie los. Spray hier ook water op. Leg het raamfolie op de autoruit en haal voorzichtig de rest van het folie van de beschermlaag. Spuit hierbij het glas nat terwijl u de folie aanbrengt. Hierdoor kan de folie nog een beetje verschuiven, en kunt u bubbels makkelijk verwijderen.

Stap 5: Nu u het raamfolie op de ruit heeft aangebracht, kunt u het droogstrijken. Dit werkt het beste met een spatel of credit card. Voor het beste resultaat begint u in het midden van de ruit. Strijk vervolgens vanuit het midden naar boven en beneden om al het vocht onder het folie weg te duwen. Probeer hierbij een constante druk op de ruit uit te oefenen. Doe dit net zolang totdat al het vocht en luchtbellen onder het  folie vandaan zijn.

Stap 6: Nu de folie er strak op zit, bent u nog niet klaar. Het is belangrijk dat u de komende uren de raamfolie in de gaten houdt. Als er bubbels ontstaan, strijkt u deze zo snel mogelijk weg.

Stap 7: Voor het beste resultaat wordt aangeraden om de eerste dagen de ruiten zoveel mogelijk met rust te laten. Dit houdt in dat u de ruiten niet opent, niet moet schoonmaken en niet de achterruitverwarming moet gebruiken.

Nazorg: Om het raamfolie zolang mogelijk netjes te houden kunt u het best de folie enkel schoonmaken met een zachte doek en warm water. Schoonmaakmiddelen kunnen de folie beschadigen en dat wilt u uiteraard voorkomen.

Raamfolie auto kopen

Raamfolie voor het blinderen van de autoruiten koopt u snel en eenvoudig bij Winparts. U vindt een ruim assortiment  auto raamfolie, verkrijgbaar in verschillende tinten. Bij de producten ontvangt u een handig instructieformulier waarin precies wordt uitgelegd hoe u de raamfolie moet aanbrengen.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 520

Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost autoruiten blinderen?

Wat het kost om uw autoruiten te laten blinderen is sterk afhankelijk van waar u dit laat doen en hoeveel ruiten u laat blinderen. Ook hangt het af van het soort blindering en hoe donker u de ruit wilt. Gemiddeld kost het professioneel laten blinderen met folie €50- €100 per ruit.

Welke autoruiten mag je blinderen?

U mag alle ruiten van uw auto blinderen. Wel geldt er voor de voorruit en de voorste zijramen dat deze nog minstens 55% licht doorlaten. Als dit minder is, riskeert u een boete. Houdt er rekening mee dat de autoruiten vaak vanuit de fabriek al een coating hebben, waardoor ze niet meer 100% van het licht doorlaten. De achterste zijruiten en achterruit mag u zo donker maken als u wilt, zolang uw auto zijspiegels heeft.

Waarom autoruiten blinderen?

Er zijn verschillende redenen om de autoramen te blinderen. Veel mensen vinden dat het er mooi uitziet. Ook privacy en bescherming tegen de zon zijn belangrijke redenen om uw autoruiten te tinten. Door de zon buiten te houden, blijft de auto ook koeler.