Aandrijfas vervangen – Wanneer moet het en wat kost het?

20 November 2023
Aandrijfas vervangen – Wanneer moet het en wat kost het?

De aandrijfas verbindt de motor en koppeling met de wielen. Het draagt de ronddraaiende beweging van de krukas van de motor over naar de wielen. De koppeling zit hiertussen om te zorgen dat de stilstaande wielen niet zomaar op een snel draaiende motor grijpen, dit kan namelijk voor schade zorgen.

De aandrijfas heeft twee homokineten, een aan de versnellingsbakzijde, en een aan de wielzijde. Deze zorgen ervoor dat de as kan bewegen bij het sturen. Om de juiste snelheid te hebben, verschilt de hoeveelheid tanden aan beide zijden van de as. De homokineet wordt met een stofhoes beschermd tegen vuil en vocht van buitenaf. 

Wanneer de aandrijfas of de  homokineet kapot is, kunt u dit op verschillende manieren merken:  

  • Heftige trillingen bij het rijden  
  • Krakende geluiden tijdens het rijden  
  • Speling in het stuur of bij het schakelen  
  • Vetafzetting aan de remmen of het stuurhuis 

Deze symptomen kunnen ook andere oorzaken hebben. Om zeker te weten wat er mis is, zult u dus onder de auto moeten klimmen.  

Schade aan de aandrijfas is een groot probleem. Als de as breekt onder het rijden, kan dit leiden tot een ongeluk. Het is dus belangrijk dat u het probleem laat bekijken door een ervaren monteur en deze ook door iemand laat vervangen die het juiste gereedschap en kennis voorhanden heeft. 

Aandrijfas onderhouden 

In principe hoeft een aandrijfas niet vervangen te worden. Alleen bij een erg hoge kilometerstand, slecht onderhoud, of een ongeval slijt deze tot het punt dat u een nieuwe moet kopen. Zodra de aandrijfas is verbogen of beschadigd, kunt u dit niet meer simpelweg repareren.  

Om de aandrijfas zo lang mogelijk mee te laten gaan, wilt u de homokineet hoes regelmatig controleren op scheurtjes. Als er een gescheurd is, wilt u beide zijden vervangen. Dan kunt u weer een tijdje vooruit. Een stofhoes of asmanchet kost rond de €10- €17,- euro, inclusief montagemateriaal en smeermiddel. Dit is veel minder dan de soms €200,- euro per zijde van een aandrijfas. Een universele stofhoes kan uitkomst bieden als u geen specifieke set kunt vinden.  

Kosten aandrijfas vervangen 

De kosten van een aandrijfas lopen erg uiteen afhankelijk van uw merk en model auto. Als deze erg oud is, zijn de onderdelen mogelijk moeilijk te krijgen. Als u een merk of model heeft dat in Nederland weinig voorkomt, kan dit de prijs ook omhoogdrijven. In het algemeen kost een aandrijfas tussen de €150,- en €200,- euro. Als u de aandrijfas vervangt, wilt u dit gelijk aan beide zijden doen. Als deze namelijk iets verschillen door slijtage of een ander merk, is er een kans dat de as onder het rijden wordt kromgetrokken. Dan bent u weer terug bij af. 

Montage kosten aandrijfas 

De montagekosten van de aandrijfas lopen enorm uiteen, afhankelijk van merk en model. Zo is een achterwielaandrijving door de cardanas ingewikkelder en dus duurder. Bij vierwielaandrijving is dit nog hoger. Voor een aandrijfas wilt u zeker een goede monteur in de arm nemen.  

Bij het kopen van een nieuwe aandrijfas, wilt u weten dat de vertanding klopt met uw differentieel en wielen. Het is dus verstandig om dit na te vragen bij uw monteur voor u een nieuwe set aanschaft. Deze kunnen namelijk zelfs voor hetzelfde model verschillen.  

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden