Meer merken

PEUGEOT

Bij Winparts vindt u een ruim aanbod Peugeot onderdelen, zo hebben wij maar liefst meer dan 140.000 Peugeot onderdelen in ons assortiment. Maar eerst leest u hier een stukje over de geschiedenis van het populaire merk.  Peugeot was een familiebedrijf dat werd opgericht in 1810. Het bedrijf begon als een producent van koffiemolens en fietsen. De eerste auto werd in 1891 gemaakt. Het Peugeot logo met de leeuw werd in 1947 ontworpen door de juwelier Justin Blazer. De leeuw refereert aan de vlag van het Franse departement Franche-Comté waar het bedrijf oorspronkelijk vandaan komt.

Geschiedenis van Peugeot
Peugeot begon vroeg met de productie van auto’s. De eersten waren driewielers die reden op stoomkracht. Omdat stoommachines erg zwaar zijn, ging men over op voertuigen met benzinemotoren en vier wielen. De eerste Peugeots hadden Type nummers. Peugeot was de eerste autofabrikant die rubberen banden om de wielen van zijn auto’s deed. De eerste Peugeot-motor werd gemaakt in 1896. Dit was een 8 pk motor die in de Type 15 gemonteerd werd. Deze eerste auto’s bleven echter nog vooral koetsen zonder paard. Voor het einde van de eeuw werden de motoren echter aan de voorkant gezet, zoals in het Type 48 en onder een motorkap geplaatst. Daarnaast kregen de auto’s een modern stuur.

In 1903 produceerde Peugeot voor de helft van de Franse auto’s en voor de Eerste Wereldoorlog werden er 10 000 exemplaren op de markt gebracht. Tijdens de jaren 1930 produceerde Peugeot de 202, 302 en de 402. Met name het eerste model was belangrijk om de verkoopcijfers van het bedrijf omhoog te brengen. Nadat de autoproductie was gestopt tijdens de Tweede Wereldoorlog, hernam Peugeot zijn activiteit na 1944. Het eerst model dat opnieuw gemaakt werd was de 202. Verkoopcijfers haalden een nieuw record toen de Peugeot 203 geproduceerd werd. Dit was het eerste model dat spiraalveren bij de schokbrekers had en een hydraulisch remsysteem. De 203 werd tot 1960 gemaakt.

Het eerste Peugeot model dat nummers als modelnaam had, was de 201. Het eerst nummer geeft aan om welk type voertuig het gaan en zijn grootte vergeleken bij de rest van het Peugeot aanbod. De 0 heeft geen andere functie dan het eerste en laatste cijfer te verbinden. Het laatste cijfer geeft aan om welke generatie van een model het gaat. In 1974 kocht Peugeot 30% van Citroen. In 1975 werd Citroën geheel door Peugeot overgenomen. Samen werden de twee PSA (Peugeot Société Anonyme). Beide automerken hebben hun eigen identiteit echter behouden.