Meer merken

OPEL

Bij Winparts vindt u een ruim aanbod Opel onderdelen, zo hebben wij maar liefst meer dan 140.000 Opel onderdelen in ons assortiment. Maar eerst leest u hier een stukje over de geschiedenis van het populaire merk.  Adam Opel AG werd in 1862 opgericht door Adam Opel. De eerste auto werd in 1899 geproduceerd. Sinds 1929 behoort Opel toe aan General Motors.

Geschiedenis van Opel
Opel begon als een naaimachinefabriek in een oude koeienstal. Dankzij zijn huwelijk met een ondernemersdochter kon Adam Opel in 1868 een echte fabriek openen. Na zijn dood in 1895 werd het bedrijf voortgezet door Opel’s vrouw Sophie en zijn vijf zonen. In 1886 werd de eerste Opel-fiets gemaakt en in 1899 de eerste auto. In 1907 werd Opel door keizer Wilhelm II benoemd tot hofleverancier. In deze tijd waren de auto’s van Opel voor gewone mensen onbetaalbaar. Pas in 1909 begon de prijs te zakken.

In 1928 had Opel een marktaandeel van 37,5% waarmee het de grootste autofabrikant van Duitsland was. In 1935 was Opel het eerste Duitse automerk dat erin slaagde 100 000 exemplaren van 1 model te verkopen en in 1940 werd dat 1 miljoen. Het model waar het om ging was de Opel Kapitän. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de autoproductie door het Nazi-regime gestaakt en in 1944 werden verschillende fabrieken van Opel door bombardementen van de geallieerden vernietigd. De fabrieken werden echter hersteld en de Opel Olympia en de Kapitän waren de enige modellen die net na de oorlog gemaakt werden. Een nieuwe autofabriek werd in de jaren ’60 in Bochum geopend waar de Opel Kadett werd gemaakt. De jaren ’60 zagen ook het KAD-trio van Opel bestaande uit de Kapitän, de Admiral en de Diplomat. Tijdens de jaren 1970 werd Opel op de Duitse markt echter ingehaald door Volkswagen.

Aan het begin van de jaren ’80 raakte Opel financieel in de problemen en verkocht alleen de Kadett goed. Hoewel de Opel Omega en de Opel Astra aanvankelijk succesvol waren, moesten deze wagens teruggeroepen worden naar de fabriek waardoor het imago van Opel schade opliep. De economische situatie droeg niet bij aan het succes van Opel waardoor het bedrijf gedwongen was vele banen in Duitsland maar later ook in België te schrappen. Vandaag de dag is Opel nog steeds onderdeel van General Motors en werkt samen met Chevrolet, Vauxhall, Holden, Saturn, Isuzu en Suzuki.